Greske Lammekjøttboller m/tzatziki, gresk salat, ovnsbakte poteter og tomatsaus.

Facebookmail

Deilige lammekjøttboller med smak av Hellas.
Hvitløk, mynte, persille og lam er nøkkelord.
Æ har servert mine lammekjøttboller med deilig og passende tilbehør.
Det kan se ut som mye å gjøre. Men alt dette lages lett på en liten time.
Og en liten time er det verd å bruke for å kokkelere sæ til ei gresk øy 🙂

INGREDIENSER LAMMEKJØTTBOLLER:

– 400 gr lammekjøttdeig
– 30 gr Elda allbruks panering (eller annen panering)
– 1 finhakket stor sjalottløk
– 1 finhakket fedd hvitløk
– 1 ts oregano
– 1 ts spisskummen
– 1 ts salt
– 1 ts pepper
– 1 egg
– 2 ss finhakket fersk bladpersille
– 1 ss finhakket fersk mynte

FREMGANGSMÅTE:

– Ha alt i en bolle og bland det sammen med hendene. Ikke kna for hard. Da får du tørre og harde kjøttboller.
– Form bollene med en teskje og en hånd. Fukt hånden før du former en passe liten kjøttbolle i hånden med teskjeen.
– Form alle bollene før du begynner å steke.
– Ha litt olivenolje i en stekepanne og varm den opp. Skru platen så ned til 6 av 9.
– Det skal være plass til å legge alle kjøttbollene samtidig i stekepannen.
– Gjør et kjøpt rykk i stekepannen like etter du har lagt alle i.
– Dette frigjør at noen steker seg fast.
– La kjøttbollene surre 3-4 minutter på hver side.
– Ta dem av stekeplaten og la dem ligge å godgjøre seg i stekepannen.

OVNSBAKTE UTREPOTETA:


– 12 mandelpoteter
– Rosmarin
– Salt & Pepper

– Forvarm stekeovnen til 175 grader.
– Kle et stekebrett med bakepapir.
– Skjær mandelpotetene i kløfter.
– Ha alle potetene på stekebrettet og drysle over litt god olivenolje.
– Krydre med rosmarin, salt & pepper.
– Vend alt godt sammen og stek dem i ovnen cirka 45 minutter.

GRESK SALAT:

Kutt opp og bland sammen følgende:
– 1 pk Baby Leaf salat
– 1 rødløk
– 1 pk fetaost
– 12 små plommetomater eller 4 vanlige tomater.
– 1/2 agurk
– 2 ss grovhakket bladpersille
– 10-12 oliven. (sorte eller grønne ut fra hva du liker best)
Vend alt sammen med en god olivenolje og krydre med litt maldonsalt & pepper.
Sett salaten kald til servering.

TZATZIKI:

– 3 dl gresk yoghurt
– 1 agurk
– 1 finhakket fedd hvitløk
– 3-4 blad finhakket mynte
– 1/2 ts sukker
– smak til med salt & nykvernet pepper

Rasp opp agurken. Ha alt i en bolle og dryss over litt salt.
La det trekke 7-8 minutter.
Klem så mye vann du klare ut av agurken.
Tilsett så alt det andre.
Vend sammen og sett til kjøl.

TOMATSAUS:

– 1 pk hakkede tomater
– 3 ss tomatpure
– 2 olivenolje
– 1 sjalottløk
– 1 fedd hvitløk
– 1 ts sukker
– 1 ts oregano
– 1 ss grovhakket bladpersille

Finhakk sjalottløk og hvitløk og surr det på medium varme til løken blir gylden.
Tilsett så tomatpurè og sukker. Skru opp varmen litt nå så purèen freser godt i 2-3 minutter. Rør hele tiden.
Ha så i hakkede tomater og oregano.
La sausen putre 4-5 minutter. Smak så til med salt & pepper.
Kok sausen videre på svak varm i 15 minutter.
Like før servering har du i bladpersille.

Nå er du klar for å servere hærligheten.
Æ bruke sette alt frem i skåler på bordet og la gjestene forsyne sæ med akkurat det dem vil.

Kalí órexi 🙂

Translate »