FASTELAVNSBOLLER

Facebookmail

Nydelige myke og luftige fastelavnsboller.
Æ har fyllt mine med luftig krem, syltetøy og marsipan.
Ja du leste riktig.. marsipan faktisk. Og har du ikke prøvd det før, så MÅ du prøve det. Det er supergodt!!
Det med marsipan i fastelavnsbollene er visst nok en svensk greie. Tjena grabbarna for det 🙂
Vil du ha dem helt tradisjonelle, så kutter du marsipanen.

Fastelavnsboller lages for å feire fastelavn. Dette er siste søndagen før man går inn i kirkens fasteperiode.
Så da er det lov å dytte i sæ Xtra mange fastelavnsboller denne søndagen 🙂

INNGREDIENSER

– 4 dl melk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts fiberhusk
– 250 gr Semper Mix
– 250 gr Schàr B-mix (her kan du fint bruke Elda Allbruksmel og)
– 1 ts bakepulver
– 1 ts vaniljesukker
– 100 gr sukker
– 2 ts kardemomme
– 50 gr romtemperert smør (Det er svært viktig at smøret er romtemperert!)
– 2 egg (1 egg er til pensling)
– 5 ss rapsolje

– 3 dl kremfløte
– 2 ts vaniljesukker
– 1 pk marsipan
– 1 gl jordbærsyltetøy

FREMGANGSMÅTE

– Varm melken til fingervarm (37-40gr) og løs opp gjæren i den.
– Visp så inn fiberhusken i væsken, dekk til og la det svelle i 8 minutter.
– Bland sammen alt det tørre.
– Smuldre smøret inn i det tørre.
Bruk tiden godt og sørg for at du knar smøret så godt inn i det tørre at det overhodet ikke er igjen noen klumper. Dette er svært viktig og essensielt for å få luftige og saftige boller!
– Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
– Tilsett 1 egg og rapsolje.
– Sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet og la den gå i 8 minutter.
– La deigen heve i bollen en liten halvtime.
– Bruk Blå Jyttemel til utbaking.
– Ha godt med Jyttemel på benken og kutt deigen i 4 deler som igjen deles i 4. Totalt 16 emner.
– Vend hendene i Jyttemelet før du ruller ut bollene forsiktig og lett.
– Legg bollene på 2 bakepapirkledde stekebrett med godt mellomrom da bollene hever godt under steking.
– Etterheves under plastfolie i ca 20 min.
– Sett stekeovn på 240 grader.
– Pisk sammen det siste egget.
– Smør bollene inn i eggeblanding like før steking.
– Stekes på nederste rist i 10-12 minutter. Til dem er gyldne og flotte.
– La bollene avkjøles på rist.
– Imens pisker du opp kremfløten med vaniljesukker til en luftig krem.
– Skjær marsipan i tynne skiver (ca 0,5 cm tykk).
– Del bollene i 2.
– Ha på ei skive marsipan på bunnen.
– Legg så ei god skje med syltetøy over.
– Topp med masse deilig krem.
– Sett på lokket.
– Sikt melis over hærligheten.
– Nyyyyyt!!

Et veldig godt tips er å bruke Dr Oetker eller Tørsleffs vaniljesukker.
Disse smaker mye bedre og har ekte vanilje i seg.

Translate »