GROVBRØD

Facebookmail

I jakten min på stadig sunnere glutenfrie brødtyper kom jeg over en oppskrift over et glutenfritt rugbrød som jeg syns så veldig spennende ut. Det ble ikke innertier første gang. Men med noen runder med endringer har jeg kommet til et grovt og mettende brød som smaker fantastisk og metter godt!
Brødet holder seg kjempegodt på benken i 3-4 dager så lenge du oppbevarer det riktig. Se tips lengre ned.
Rugbrød er jo ikke glutenfritt. Men det å gjøre brødene våre grovere er langt på vei en måte å gjøre dem sunnere. Og ikke minst gir det mer metthetsfølelse, ikke bare tomme karbohydrater.

INNGREDIENSER:

– 250 gr Semper grov mix
– 250 gr Semper fiber mix
– 100 gr linfrø
– 100 gr gresskarkjerner
– 50 gr sesamfrø
– 1 ss maldonsalt
– 1 ss mørk sirup
– 4 dl lunkent vann
– 2 ts fiberhusk
– 1 dl kulturmjølk
– 20 gr fersk gjær
– 1/2 ts sukker

FREMGANGSMÅTE:

Bland linfrø, gresskarkjerner og sesamfrø i en foodprosessor og kjør dem i 15-20 sekunder til dem er grovhakket.
Bland vann og sukker. Løs opp gjæren i væsken og visp inn fiberhusken.
La svelle i 10 minutter.
Bland grovt og fiber mel med salt.
Bland alt sammen og tilsett sirup og kulturmjølk.
Kjør blandingen 7-8 minutter i kjøkkenmaskin på medium hastighet.
Bruk bakepapir eller spray en 2 liters brødform med formfett og smør formen godt.
Hell deigen over i formen og form til brødet med en våt slikkepott.
Pynt gjerne brødet med litt havregryn eller frø. Husk å smør dette litt inn med en våt slikkepott slik at det sitter fast på brødet også etter steking.
Dekk til brødet og sett til heving ca. 1 time. 
Når brødet har hevet godt over kanten setter du brødet inn i KALD ovn og skrur ovnen på 180 grader.
La brødet steke 45-50 minutter før du vipper det ut av formen og ettersteker det 15 minutter til.
Brødet er ferdig når det er godt mørkt og det lyder hult når du banker lett på bunnen.
Avkjøl brødet på rist.

TIPS:
Brødet oppbevares best i PAPIRPOSE.
Spør din lokale baker om du får kjøpt noen slike.
Brød i brødposer av plast blir veldig raskt dvaske og myke. Mens i papirposer vil brødet holde seg mye bedre. Prøv det 🙂

Translate »