PIZZAHIMMEL
I 13 år eide og drev jeg en fotballpub som serverte hjemmelaget pizza. Og med en søster som bor i Italia og hyppige besøk dit har æ lært noen triks for å lage god pizza… italian style 🙂
Utfordringen var å få til dette glutenfritt. Men med litt prøving og feiling fant jeg en oppskrift som jeg syns gir noen fantastiske pizzaer!!
Flere har kommentert at dem ikke tror dem er glutenfrie.
For å få virkelig god italiensk pizza anbefale æ å kjøpe din egen pizzaovn. Da får du perfekt stekt pizza!!
Jeg har kjøpt pizzaovn fra OBH Nordica. Den funke knall og koster under 1000 kroner. Det e GULL investering hvis du e en skikkelig pizzaelsker!!!
Har du ikke pizzaovn kjøre du stekeovn din på full guffe… 250-275 grader.
Så idag er det Italiensk Pizzahimmel på menyen :
Denne oppskriften holder til 6 porsjonspizza eller 1-2 store pizzaer.
TYNN PIZZABUNN
– 4 dl fingervarmt vann
– 2 ts fiberhusk
– 1 pk tørrgjær
– 450 gr Semper mix (ev Schàr Bread eller Elda Allbruksmel)
– 1 ts salt
– 1 ts sukker
– 3 ss olivenolje
FREMGANGSMÅTE:
- Temperer vann til 40 grader og ha i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
- Tilsett fiberhusk og visp det godt sammen. Dekk til bollen og la stå i 5-6 minutter.
Vannet vil svelle og bli gele/grøtaktig i konsistens. - Bland alt det tørre i egen bolle.
- Hell det i væsken.
- Tilsett olivenolje
- Kjør deigen 5 minutter i kjøkkenmaskinen på medium hastighet.
- Dekk til bollen og la deigen heve en god halvtime på en lun plass. Deigen vil heve til dobbel størrelse.
- Mens du venter så slår du på stekeovnen på full guffe. Minst 250 grader med stekeplaten i.
Eller om du har pizzaovn så slår du denne på nå. - Dryss benken lett med Jyttemel og vend deigen over.
- Nå kan du enten dele opp deigen i 6 porsjonspizzaer eller til 1-2 store pizza.
- Ha tørre hender med litt Jyttemel på og rull hvert emne til en bolle.
Gleden vil være stor når du nå finner ut at deigen er superlett å jobbe med 🙂 - Gi bollene et lett dytt på toppen før du bruker kjevle og hender til å kjevle pizzaen ut.
- Sørg GJERNE for at du får litt kanter (crust) på pizzaene dine.
Dette gjør du ved å bruke hendene og dytte ut litt i kantene. - Ha pizzabunnen over på et bakepapir om du bruker stekeovn.
Lager du stor pizza er det en fordel å forsteke pizzaene 2-3 minutter.
Prikk dem med en gaffel i bunnen før steking da. - Nå er du klar for å ha på ønsket topping. Se tips til topping lengre ned.
Rekkefølge for fyll MÅ være:
Saus
Ost
Topping
Husk at i Italia er “less is more” på en pizza!
Så begrens gjerne mengden av både fyll, saus og ost.
La de gode og enkle råvarene få frem smakene. - Ta nå ut den rykende varme stekeplaten om du bruker stekeovnen og dra så bakepapiret med bunnen på over på den knallvarme stekeplaten.
- Like før pizzaene has i ovnen pensler du skorpen med litt olivenolje. Dette for superdeilig og sprø crust!
- Pizzaene stekes til du får en god stekeskorpe på kantene og osten er smeltet gylden og fin.
Under finner du min oppskrift på verdens beste pizzasaus!
Mål opp, kutt, bland, putre, blend…. 😀
Denne kan fint stå 5-6 dager i kjøleskapet.
PIZZASAUS:
– 4 ss olivenolje
– 2 sjalottløk
– 1 fedd hvitløk
– 1 gl tomatpurè (200gr)
– 1 boks hakkede tomater
– 2 ts sukker
– 2 ts oregano
– 4 ss fersk basilikum
– 1 ss balsamicoeddik
– 1 ts pepper
– 1 ts maldonsalt
FREMGANGSMÅTE:
- Finhakk sjalottløk og hvitløk.
- Surr løken med olje i en kasserolle på medium varme til løken er blitt blank.
- Tilsett tomatpurè, sukker og balsamico og fres dette inn før du tilsetter resten foruten basilikum.
- Rør godt om og skru platen ned til 2 og la sausen småputre under lokk 1 time.
- Smak deg litt frem med salt og pepper utfra hva du like selv.
Jeg syns sausen er perfekt når den smaker rund og søtlig men samtidig er frisk og skarp i smaken. - Jevn ut pizzasausen med en stavmixer og tilsett finkuttet fersk basilikum.
- Avkjøl sausen.
PIZZATOPPING
Med små porsjons-pizzaer kan hele familien få akkurat det dem vil ha på sin pizza.
Det går superfort, for pizzaene skal bare 4-5 minutter i ovnen.
PARMA
– pizzasaus
– mozzarellaost
– buffallo mozzarella
– svarte oliven
– fersk sopp
– syltet rødløk
– parmaskinke
Her er det SÆRDELES viktig at parmaskinken IKKE skal has på pizzaen før den er ferdig stekt! Grunnen til det er at da slipper du at skinken blir tørr og veldig salt. Mye bedre med fløyelsmyk og smakfull skinke.
Dryss over fersk basilikum, ruccola og god olivenolje før servering.
MARGARITHA
– pizzasaus
– mozzarellaost
– fersk mozzarellaost
– grovkvernet pepper
– frisk basilikum
Når pizzaen er ferdig stekt drysser æ over fersk basilikum, bittelitt maldonsalt og god olivenolje.
BOLOGNA
– pizzasaus
– bolognesegryte (gjerne rester fra pastamiddagen…. genialt sant? 😉
– mozzarellaost
Dryss over fersk basilikum når den er stekt.
TIPS
- Alle pizzabunnene kan forstekes 2-3 minutter for så å avkjøles helt og fryses.
Da har du “frossenpizza” i ovnen til enhver tid. Dem kan tas opp å ha på ønsket fyll og stekes rett i ovnen.
Bunnene holder seg fint i flere måneder i fryseren. - En viktig ting når du lager pizza er å IKKE ha osten på til slutt!
Smør pizzaen med pizzasaus også har du osten på FØR resten av fyllet. Da slipper du at osten ligger som ett lokk over fyllet slik at det bare blir kokt under.
Osten utvider seg uansett og kryper opp og rundt fyllet. - Hva DU liker på pizzaen er helt opp til deg. Men husk at på italiensk pizza e helt klart en fin regel å ha at
“Less is More”