FOCACCIA



En deilig nystekt focaccia er aldri feil! Så da måtte æ lage min glutenfrie versjon.
Focaccia e godt til alt… gryterett, lasagne, suppe, tapas, moussaka, salat… you name it.
Men æ syns faktisk den e aller best å bare å dyppe i en Xtra god olivenolje og balsamicosyrup, litt parmesanost også ei deilig flaske italiensk rødvin.
DET e sofakosen sin det!
INGREDIENSER
– 5 dl vann 38 – 40 grader
– 1 ts sukker
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts Fiberhusk
– 500 gr Semper mix
– 1 ts maldonsalt
– 1 dl Xtra virgin olivenolje
– 6-8 grovkutta soltørkede tomater
– 3-4 ss grovkutta fersk rosmarin
FREMGANGSMÅTE
- Ha vann, sukker, og gjær i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Rør det godt sammen.
- Ha i Fiberhusk og pisk den så grundig ut i væsken!
- Dekk til og la det svelle i 8 minutter.
- Ha så i mel, salt og olivenolje og la kjøkkenmaskinen gå i 5-6 minutter.
- Ha så i soltørkede tomater og rosmarin og la kjøkkenmaskinen gå 2-3 minutter til.
- Deigen skal nå være veldig løs og klebrig.
- Kle en form på ca 36 x 28 cm med bakepapir og dryss litt olivenolje over.
- Bruk en slikkepott og vend deigen over formen. Fordel deigen jevnt utover formen.
- Dekk til med plastfolie eller lokk og sett til heving i 40 minutter på en lun plass.
- Sett stekeovnen på 225 grader.
- Deigen vil doble seg og vel så det nå.
- Dryss litt olivenolje over deigen og på fingertuppene. Bruk fingertuppene til å lage mange bittesmå fordypninger i deigen.
- Stikk gjerne noen ferske rosmarinkvister ned i deigen og strø litt maldonsalt på toppen.
- La deigen hvile 10 minutter.
- Stekes på nest nederste rist i 25 – 30 minutter.
- Focacciaen skal få en fin gylden farge på toppen når den er ferdig.
- Ta ut focacciaen og vend den over på en rist med en gang. Dette for å forhindre at fuktigheten i formen trekker inn i focacciaen og gjør den bløt.
- Gi et lite dryss med olivenolje og maldonsalt.
- La den hvile 10 – 15 minutter før servering.
Du kan fint fryse ned focacciaen om du ikke spiser opp hele. Æ bruke porsjonsfryse dem i poser. Tar dem opp. Pakker dem godt inn i et bakepapir som jeg har vridd opp i vann, og varme dem i stekeovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Da blir focacciaen som nystekt igjen.
Og bakepapiret vridd opp i vann rundt gjør focacciaen sprø på utsiden og saftig inni 🙂

