FOCACCIA
En deilig nystekt focaccia e aldri feil! Så da måtte æ lage min glutenfrie versjon.
Focaccia e godt til alt… gryterett, lasagne, suppe, tapas, moussaka, salat… you name it.
Men æ syns faktisk den e aller best å bare å dyppe i en Xtra god olivenolje og balsamicosyrup, litt parmesanost også ei deilig flaske italiensk rødvin.
DET e sofakosen sin det!
INGREDIENSER:
– 500 gr Semper fin mix
– 5 dl fingervarmt vann (IKKE over 37 grader!!)
– 1 ss fiberhusk
– 6-7 ss god olivenolje
– 1 ts maldonsalt
– 1 ts sukker
– 1 pk fersk gjær
– 6-8 grovkutta soltørkede tomater
– 3-4 ss grovkutta fersk rosmarin
FREMGANGSMÅTE:
Ha vann, sukker, gjær og fiberhusk i en bakebolle. Rør det godt sammen og la det stå å svelle i 4-5 minutter.
Ha så i mel, salt, olivenolje, soltørkede tomater og rosmarin. Æ brukte en tresleiv for å røre deigen sammen. Deigen skal være veldig løs og klebrig. Så bruk engangshansker om du skal ta i den med hendene. Men med ei tresleiv e det faktisk ikke behov for det. Og deigen trenger ikke kjøres i en kjøkkenmaskin. Det e nok å røre og elte den godt sammen med tresleiven i 4-5 minutter. Da beholder du mye av luften i deigen, og resultatet for en luftig focaccia e garantert 🙂
Når du har rørt sammen deigen din, ha plastfolie og la den stå til heving i ca. 30 minutter. Deigen vil doble seg og vel så det nå.
Kle et stekebrett med bakepapir og drysle olivenolje over det. Hell deigen over bakepapiret og bruk tresleiva til å fordele deigen utover. Sørg for å dytte små groper i deigen med fingrene og at den ellers e jevnt fordelt.
Nå heller du over godt med olivenolje og krydrer med pepper, maldonsalt og rosmarin. Litt finkutta fersk hvitløk kan også has på om du vil.
La deigen etterheve i 10 små minutter bare for å få satt den. Stek den midt i ovnen i 20-25 minutter på 225 grader uten varmluft. Følg med den siste tiden. Æ tar min focaccia ut akkurat når den begynner å bli gyldenbrun som på bildene. Da får æ sprø skorpe og gjennomstekt og luftig focaccia.
Dra focacciaen over på en rist og la den hvile 15-20 minutter før du skjære den opp i passe fine biter.
Drysle så litt maldonsalt og olivenolje like før servering.
Du kan fint fryse ned focacciaen om du ikke spiser opp hele. Æ bruke porsjonsfryse dem i poser. Tar dem opp. Pakker dem godt inn i et bakepapir som jeg har vridd opp i vann, og varme dem i stekeovnen på 200 grader i 10-12 minutter. Da blir focacciaen som nystekt igjen.
Og bakepapiret vridd opp i vann rundt gjør focacciaen sprø på utsiden og saftig inni 🙂