JULEBRØD

Facebookmail
Din vurdering


Fra æ var liten har bestemor sitt julebrød hørt jula til. Eller hvetekake som vi kalla det.
Deilig hvetekake med lammerull på! 
Men så kom denne cøliakien å satte en stopper for den tradisjonen. Æ har gjort noen tapre og heller dårlige forsøk.
Et år ble det en murstein.. neste år ble det knusktørt og rydde fra hverandre bære æ nærma mæ kjøkkenbenken…
Ga egentlig litt opp julebrødet. Men etter 2 år uten julebrød MÅTTE æ prøve på ny!
Så med ei god blanding av lærdom æ har tatt til mæ gjennom glutenfri baking de siste årene, inspirasjon fra det italienske brødet Panettone og ei blanding av mors hvetekake og min oppskrift på boller ble det ny produksjon i år.
Og gjett ka?!!?
Æ HAR FÅTT TIL ET DEILIG JULEBRØD 😀 
Det e luftig, saftig, det ryr ikke, og det smaker himmelsk!!! 

INGREDIENSER:

  • 150 gr meierismør
  • 2 dl H-melk
  • 1 ss honning
  • 1 pk fersk gjær for søt bakst
  • 2 ts fiberhusk
  • 125 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 egg
  • 4 eggeplommer
  • Revet skall av 1 appelsin
  • 50 gr rosiner
  • 250 gr Semper mix
  • 250 gr Schàr Bread mix

FREMGANGSMÅTE:

  1. Smelt smøret og tilsett melk og honning. Temperer det til 38-40 grader.
  2. Smuldre i gjær og ha i fiberhusken. Visp dette GODT sammen med en handvisp.
  3. La satsen stå i 10 minutter tildekket. Du skal nå ha en geleaktig masse.
  4. Visp så inn sukker, vaniljesukker og kardemomme.
  5. Egg, eggeplommene, appelsinskall og rosiner vispes sakte inn.
  6. Så heller du i melet og lar kjøkkenmaskin jobbe sammen deigen 7-8 minutter.
  7. Nå kan du enten dele deigen i 2 deler og ha den i 2 bakepapirkledde brødformer på 1,5 liter eller du kan ha hele deigen i en bakepapirkledd kakeform på 24 cm.
  8. Dekk til brødene og la heve et lunt sted 1 time.
  9. Sett stekeovnen på 200 grader.
  10. Pensle brødet med egg og snitt et kryss i brødet før steking.
  11. Stekes på nederste rist i ovnen.
    35-40 minutter hvis du har dem i 2 former.
    45-50 minutter hvis du har det i en kakeform.
  12. Julebrødet skal være godt gyllent når det er ferdig.
  13. Vippes ut av formen og avkjøles på rist.



La brødene kjøle seg helt romtemperert før du skjærer i dem.
Nytes best med majones, deilig lammerull og agurk på….. DET E JULESKIVA SI DET 😀

Translate »