KVÆFJORDKAKE
INGREDIENSER
VANILJEKREM
- 4 dl H-melk
- 50 gr sukker
- 1 ss Maizenna
- 1 stk vaniljestang
- 4 eggeplommer
- ( 2 ss mørk rom)
Ønsker du en litt voksen smak i kvæfjordkaken, så anbefaler jeg å tilsette 2 ss mørk rom i vaniljekremen
Du kan selvsagt bruke ferdig vanilje eller romkrem om du vil gjøre det enklere. Da bruker du 1 pakke.
FLØTEKREM
- 1 pk kremfløte (3 dl)
- 2 ts vaniljesukker
BUNN
- 120 gr sukker
- 120 gr romtemperert meierismør
- 120 gr Semper Mix
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 4 eggeplommer
- 4 ss melk
MARENGS
- 4 eggehviter
- 200 gr sukker
TOPPING
- 100 gr mandler
Eventuelt 1 pose med skivede mandler.
FREMGANGSMÅTE
VANILJEKREM
- Pisk sammen eggeplommer, maizenna og sukker i en bakebolle.
- Hell melken i en kjele.
- Splitt vaniljestangen. Skrap ut frøene og ha både frø og selve stangen i kjelen.
- Gi melken et oppkok mens du visper rolig.
- Hell så ca. 1/3 av melken over eggeblandingen mens du visper hele tiden.
- Så heller du dette tilbake i kjelen med melken.
- Ha kokeplaten på medium varme og rør kraftig hele tiden til det vaniljekremen tykner.
- Når vaniljekremen har tyknet tar du den av varmen og tar ut vaniljestangen.
Om du ønsker litt romsmak i vaniljkremen så rører du nå inn 2 ss mørk rom i vaniljekremen. - Ha vaniljekremen over i en ren bolle og ha plastfolie over.
- Sett i kjøleskapet til den har fått romtemperatur.
BUNN
- Pisk sukker og smør hvitt i kjøkkenmaskinen med ballongvispen.
- Tilsett så èn og èn eggeplomme som piskes rolig inn.
- Rør sammen mel, vaniljesukker og bakepulver i en egen bolle.
- Sikt dette over smørkremen og la kjøkkenmaskinen jobbe dette sakte sammen.
- Ha så i melken og visp dette godt sammen til en klumpefri røre.
- Dekk en stekeplate med bakepapir og fordel røren jevnt utover med en slikkepott.
PS. la det være en god centimeter igjen i kantene da bunnen hever en del under steking.
MARENGS
- Ha eggene i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
Viktig at bakebollen er HELT ren for at marengsen skal få satt seg! - Start rolig og øk hastigheten på kjøkkenmaskinen gradvis mens du pisker eggehvitene til halvstiv konsistens
- Tilsett så sukkeret litt og litt og la maskinen jobbe det sammen til marengsen blir tykk og seig.
Ta litt marengs mellom to fingre. Kjenner du sukkerkornene enda, må du piske litt mer. - Når marengsen er passe tykk og seig så vender du den over kakebunnen på stekebrettet og smører den jevnt og fint utover.
MANDLER
- Grovhakk mandlene og dryss dem jevnt over marengsen.
Her kan du også bruke ferdig skivede mandler.
Kaken stekes på nest nederste hylle i stekeovnen på 180 grader i cirka 30 minutter.
Marengsen skal få akkurat litt bruning når den er perfekt stekt.
La kaken avkjøles helt.
KREM
- Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem.
- Det er viktig at både krem og vaniljekrem er avkjølt før dem vendes sammen.
- Vend så krem og vaniljekrem forsiktig sammen med en slikkepott.
MONTERING
- Del kakebunnen i 2 like deler.
- Legg den ene kakebunnen på et rektangulært kakefat med marengsen opp.
- Bruk en slikkepott og bre kremen over kaken.
- Legg så den andre halvdelen av kakebunnen med marengsen opp.