PEPPERKAKER og PEPPERNØTTER
Peppernøtter og pepperkaker hører jula til.
Duften som siver ut i huset i det du har julekryddrene opp i den varme sirupen er starten på førjulstiden for meg.
Denne oppskriften garanterer sprø pepperkaker som smaker fantastisk.
Du får en deig som er utrolig lett og fin å jobbe med.
Bare følg oppskriften nøye så garanterer jeg perfekte pepperkaker til jul!
INGREDIENSER:
- 500 gr Toro fin kakemiks
- 150 gr sukker
- 250 gr lys sirup
- 3 ts kanel
- 1 ts ingefær
- 1 ts kardemomme
- 1/2 ts nellik
- 1 ts pepper
- 2 ts natron
- 150 gr kaldt meierismør
- 1 stort egg
PS
Ved å bytte ut meierismør med plantebasert smør så vil disse pepperkakene være melkefrie.
FREMGANGSMÅTE:
- Varm opp sukker og sirup i en kasserolle før du tilsetter alt krydderet og natron. Rør hele tiden til massen begynner å skumme.
Da tar du kasserollen av pannen og tilsetter smøret som du har kuttet i biter. - La massen kjøles til romtemperatur før du rører inn egget.
- Ha massen over i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
- Bruk K-kroken og la maskinen jobbe på medium hastighet mens du tilsetter melet litt og litt. Deigen vil virke litt tung og hard underveis. Men la maskinen jobbe melet godt inn.
- Hold eventuelt igjen 15-20 gram om deigen virker fast og tørr. Denne justeringen kan komme avhengig av størrelse på egget. Så lite skal til.
- Ta deigen ut av bakebollen og kna den sammen med hendene. Deigen skal nå være fast og smidig.
- Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet. Gjerne natta over.
- Dagen etter tar du deigen ut og lar den tempere seg før du deler deigen i 4 emner.
Sett stekeovnen på 180 grader. (ikke varmluft)
Pepperkaker:
- Ha bittelitt mel på benken og kjevle ut hvert emne til en firkant.
Ca 3-4 mm tykk. - Trykk ut dine pepperkakefigurer og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir.
- Avskjæret knar du inn i neste deig-emne igjen.
- Stek pepperkakene 5-7 minutter. Litt avhengig av tykkelsen på pepperkakene dine. Men følg med under steketiden.
Du ønsker dem ikke for mørke. Da får dem en bitter og brent smak. - Pepperkakene vil være myke når du tar dem ut av ovnen.
- La pepperkakene avkjøle seg FØR du tar dem av stekebrettet.
Nå skal du ha knasende sprø og smakfulle pepperkaker.
Så er det bare å dekorere pepperkakene akkurat slik du har lyst.
Peppernøtter:
- Rull hvert emne ut til pølser. Så kutter du opp små munnfulle biter som du triller ut i hånden.
- Ha peppernøttene på stekebrettet og stek dem 12-15 minutter på 180 grader i ovnen. (ikke varmluft)
- Når du tar ut peppernøttene fra ovnen vil dem være litt myke. Men la dem avkjøles på stekebrettet. Da vil dem bli deilige og sprø.
- Nå har du noen fantastiske peppernøtter som smaker JUL og litt pepper 😉
Pepperkakene og Peppernøttene oppbevares i en lufttett kakeboks.