LUSSEKATTER

Facebookmail

Lussekatter bakes tradisjonelt til Luciadagen som er den 13-desember. Luciadagen stammer fra den katolske kirken og er en minnedag for den hellige martyren Lucia.
Lussekatter ble bakt over 400 år tilbake i tid. Historier sier at de ble lagd for å holde Djevelen unna. For i form av en katt, ga Djevelen vist nok barn juling. Og det var da en skikkelse som mange mente var Jesus forkledd som et barn delte ut gratis boller til alle snille barn. Safranen i bollene var med på å holde den lyssky Djevelen unna.

Så det er bare å bake disse smakfulle Lussekattene å gi til alle snille, og alle som trenger å bli litt snillere 🙂

Dem smaker fantastisk og er basert på samme oppskrift som de deilige luftige og myke bollene mine.

INGREDIENSER:

  • 4 dl melk
  • 1 gr safran
  • 1 pk fersk gjær
  • 2 ts fiberhusk
  • 250 gr Semper fin mix
  • 250 gr Schàr B-mix
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 gr sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 50 gr romtemperert Meierismør
  • 2 egg (det ene egget er til pensling)
  • 5 ss rapsolje
  • 50 gr rosiner

FREMGANGSMÅTE:

  1. Varm melken til 45 grader og rør i safran.
  2. La væsken stå til den har temperert seg til 38-40 grader. 
  3. Ha melken i bakebollen til kjøkkenmaskinen og løs gjæren opp i melken.
  4. Visp så fiberhusken godt inn i væsken, dekk til og la det svelle i 10 minutter.
  5. Bland sammen alt det tørre i en egen bakebolle.
  6. Smuldre smøret inn i det tørre.
    Viktig å få smuldret smøret godt inn i melblandingen.
  7. Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
  8. Tilsett 1 egg og rapsolje.
  9. Sett på kjøkkenmaskinen og la den gå i 7-8 minutter.
  10. Dekk så til deigen og la den heve i bollen en god halvtime på en lun plass.
  11. Bruk Jyttemel til utbaking.
  12. Ha godt med Jyttemel på benken og kutt deigen opp i 8 emner som du former til en S.
    Dytt en rosin i hver ende.
  13. Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapir.
  14. Ha godt mellomrom da dem hever godt under steking også.
  15. Etterheves under plastfolie i ca. 20 min.
  16. Sett stekeovn på 240 grader.
  17. Smør lussekattene inn i eggeblanding like før steking.
  18. Stekes i 10-12 min. Til dem er gylne og flotte.
  19. Lussekattene smaker fantastisk nystekte. Myke og luftige.

    Lussekattene er best samme dag som dem lages. Dag 2 kan dem oppleves litt tørrere.
    Men ved å varme dem 10 sekunder i mikroen blir di deilige og myke igjen.
    Lussekattene kan også lages på forhånd og fryses. Tin dem da i lukket pose og gi dem 4-5 minutter på 150 gr i ovnen før servering
    og dem blir som nystekte.
Translate »