BERLINERKRANSER

Facebookmail

Berlinerkranser er absolutt en av våre tradisjonelt eldste julekaker. Som navnet tilsier så stammer opphavet til denne kaken fra Berlin. Og det så langt tilbake som på 1800-tallet.
Berlinerkranser er nok en av de store favorittene i hele landet når julebaksten gjøres. Og da selvfølgelig ansett som 1 av de 7 slagene til jul.

Det er særs viktig at deigen er kald når du jobber med den. Men med forsiktige fingre er dette en fin deig å jobbe med. Stol på oppskriften. Lagd med inspirasjon fra Semper, med noen justeringer og tilpasninger 🙂

INGREDIENSER:

  • 1 hardkokt eggeplomme (20 gr)
  • 1 rå eggeplomme
  • 60 gr sukker
  • 125 gr romtemperert meierismør
  • 150 gr Semper mix
  • 30 gr Jyttemel blå
  • 20 gr Maizenna
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 eggehvite til pensling
  • Svensk perlesukker

FREMGANGSMÅTE:

  1. Kok 1 egg 10 minutter til det er hardkokt. Avkjøl egget.
  2. Ta ut eggeplommen og mos den i en bakebolle.
  3. Tilsett den rå eggeplommen og rør sammen.
  4. Ha så i sukker og vaniljesukker og pisk til eggedosis.
  5. Mål opp mel og maizenna.
  6. Tilsett så litt og litt mel og romtemperert smør mens du lar kjøkkenmaskinen elte deigen sammen.
  7. La maskinen jobbe sammen deigen. Den vil bli litt klissete men samler seg.
  8. Pakk inn deigen og avkjøl den i kjøleskapet minst 1 time. Gjerne natten over.
  9. Sett stekeovnen på 190 grader.
  10. Pisk sammen 1 egg og gjør klar en liten skål med perlesukker.
  11. Del deigen i 20 emner og begynn med 4 emner om gangen.
    Resten putter du i kjøleskapet mens du ruller ut.
  12. Hvert emne rulles ut til en 15 cm lang pølse.
  13. Form dem til rundinger med litt for lange ender som krysses over hverandre til en krans.
  14. Pensle hver krans med egg og dryss over perlesukker.
  15. Legg kransene på et stekebrett med bakepapir.
    5 i lengden i 2 rader. 10 kranser pr brett.
  16. Stek kransene på nest nederste rille i ovnen 10 minutter.
  17. La Berlinerkransene hvile noen minutter på stekebrettet før du forsiktig legger dem over på en rist og lar dem avkjøles helt.
  18. Berlinerkransene oppbevares i en tett kakeboks.
Translate »