BERLINERKRANSER
Berlinerkranser er absolutt en av våre tradisjonelt eldste julekaker. Som navnet tilsier så stammer opphavet til denne kaken fra Berlin. Og det så langt tilbake som på 1800-tallet.
Berlinerkranser er nok en av de store favorittene i hele landet når julebaksten gjøres. Og da selvfølgelig ansett som 1 av de 7 slagene til jul.
Det er særs viktig at deigen er kald når du jobber med den. Men med forsiktige fingre er dette en fin deig å jobbe med. Stol på oppskriften. Lagd med inspirasjon fra Semper, med noen justeringer og tilpasninger 🙂
INGREDIENSER:
- 1 hardkokt eggeplomme (20 gr)
- 1 rå eggeplomme
- 60 gr sukker
- 125 gr romtemperert meierismør
- 150 gr Semper mix
- 30 gr Jyttemel blå
- 20 gr Maizenna
- 1 ts vaniljesukker
- 1 eggehvite til pensling
- Svensk perlesukker
FREMGANGSMÅTE:
- Kok 1 egg 10 minutter til det er hardkokt. Avkjøl egget.
- Ta ut eggeplommen og mos den i en bakebolle.
- Tilsett den rå eggeplommen og rør sammen.
- Ha så i sukker og vaniljesukker og pisk til eggedosis.
- Mål opp mel og maizenna.
- Tilsett så litt og litt mel og romtemperert smør mens du lar kjøkkenmaskinen elte deigen sammen.
- La maskinen jobbe sammen deigen. Den vil bli litt klissete men samler seg.
- Pakk inn deigen og avkjøl den i kjøleskapet minst 1 time. Gjerne natten over.
- Sett stekeovnen på 190 grader.
- Pisk sammen 1 egg og gjør klar en liten skål med perlesukker.
- Del deigen i 20 emner og begynn med 4 emner om gangen.
Resten putter du i kjøleskapet mens du ruller ut. - Hvert emne rulles ut til en 15 cm lang pølse.
- Form dem til rundinger med litt for lange ender som krysses over hverandre til en krans.
- Pensle hver krans med egg og dryss over perlesukker.
- Legg kransene på et stekebrett med bakepapir.
5 i lengden i 2 rader. 10 kranser pr brett. - Stek kransene på nest nederste rille i ovnen 10 minutter.
- La Berlinerkransene hvile noen minutter på stekebrettet før du forsiktig legger dem over på en rist og lar dem avkjøles helt.
- Berlinerkransene oppbevares i en tett kakeboks.