Shepherd`s Pie

Sheperd`s Pie er en tradisjonell britisk rett. Shepherd betyr på godt norsk gjeter. Så dette stammer fra britiske gjetere som laget denne retten. Originalt ble det brukt lammekjøtt(deig) i denne retten. Men er i senere tid ofte blitt laget med vanlig kjøttdeig også. Da med navnet cottage pie. Men det er stort sett samme retten.

Dette er overhodet ikke noen vanskelig rett å lage. Og den er med enkle råvarer.
Du lager en god gryte med kjøtt, grønnsaker og saus som kokes inn. Før du har dette i en form og topper med deilig hjemmelaget potetmos og litt ost.
Og etter en tur i ovnen for å gratineres kommer den ut rykende varm og deilig.
Rett og slett en rett som varmer både kropp og smaksløker.

INNGREDIENSER:

  • 2 ss olivenolje
  • 2 gule løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 gulrot
  • 2 stangselleristilker
  • 400 gr lammekjøttdeig
    (du kan også bruke vanlig kjøttdeig)
  • 2 ss tomatpurè
  • 1 ss sukker
  • 2 ts glutenfri worchestershiresaus
    Fås kjøpt her: https://mecindo.no/bonsan-worcester-sauce-o-140ml-no
    (får du ikke tak i dette så kan det sløyfes)
  • 5 dl lam eller kjøttbuljong/fond.
  • 1 ss maizenna
  • 2 ss kaldt vann
  • Salt & pepper
  • Friske urter som rosmarin og timian. Eller du kan bruke Provencekrydder
  • 1 kg mandelpotet
  • 2 ss meierismør
  • 2-3 dl melk
  • Maldonsalt & pepper
  • 1/2 ts hvitløksulver
  • 50 gr finrevet parmesan
  • 1 pose fryste erter

FREMGANGSMÅTE:

  • Start med å skrell og kok potetene møre.
  • Viktig å ikke ha salt i vannet!
    Dette vil gjøre potetmosen din seig som lim.
  • Når potetene er fine og møre heller du av vannet og lar dem dampe av seg litt av fukten.
  • I mens varmer du opp melken til tett under kokepunkt og tar av platen.
  • Stamp så potetene sammen med smøret.
  • Spe så ut med melken til du får en passe og fin konsistens. Akkurat slik DU liker potetmosen din.
  • Krydre så til med maldonsalt og pepper. Det er ekstra god med maldonsalt i potetmosen. Prøvd det.
  • Sett stappen til side.

  • Kutt så opp løk, gulrot og stangselleri i små fine biter.
  • Hell 2 ss olivenolje og surr grønnsakene på medium varme i en stekepanne.
  • Tilsett så finhakket hvitløk og surr videre et par minutter.
  • Ha i kjøttdeigen nå og skru opp varmen godt. Fres kjøttdeigen godt i pannen.
  • Når kjøttet har fått god bruning så tilsetter du tomatpurè og sukker og lar det steke 2-3 minutter til.
  • Skru så ned platen på lav varme så gryten så vidt putrer litt.
  • Tilsett så worcheistershiresaus, krydder/urter og smak til med salt og pepper.
  • For å tykne sausen litt rører du 1 ss maizenna sammen med 2 ss kaldt vann og heller over gryten.
  • Rør gryten sammen og la putre 2-3 minutter til.
  • Smak på gryten nå og juster eventuelt med salt, pepper og krydder.
  • Hell gryten over i en ildfast form på ca20 x 30 cm som du har smurt inn i olivenolje.
  • Smør så potetmosen jevnt over gryten.
    Om du har en sprøytepose kan du også sprøyte fine topper med potetmos over gryten også. Dette blir kjempeflott for Instagram 😉
  • Strø så over parmesan på toppen av potetmosen.
  • Stekes så ca 30 minutter midt i ovnen på 200 grader.
  • Du ser at den er ferdig når osten er blitt godt gylden og bobler på toppen.
  • La gryten tempere seg 10-15 minutter før du setter tenna i den.
  • På den tiden koker du opp erter som tilbehør.
    Ønsker du andre grønnsaker til så kan du selvsagt ha det også 🙂

Du har nå laget deg din egen Sheperd`s Pie… som egentlig ikke er noen pai i det hele tatt.
MEN…. dette kan raskt bli en familiefavoritt fremover 🙂

Jeg liker å servere Shepherd`s Pie med litt tyttebær til og ei iskald øl eller glass rødvin.

Facebooktwittermail
Translate »