Shepherd`s Pie
Sheperd`s Pie er en tradisjonell britisk rett. Shepherd betyr på godt norsk gjeter. Så dette stammer fra britiske gjetere som laget denne retten. Originalt ble det brukt lammekjøtt(deig) i denne retten. Men er i senere tid ofte blitt laget med vanlig kjøttdeig også. Da med navnet cottage pie. Men det er stort sett samme retten.
Dette er overhodet ikke noen vanskelig rett å lage. Og den er med enkle råvarer.
Du lager en god gryte med kjøtt, grønnsaker og saus som kokes inn. Før du har dette i en form og topper med deilig hjemmelaget potetmos og litt ost.
Og etter en tur i ovnen for å gratineres kommer den ut rykende varm og deilig.
Rett og slett en rett som varmer både kropp og smaksløker.
Rekker til: 4 voksne personer.
Tidsforbruk: 60 minutter.
INNGREDIENSER:
- 2 ss olivenolje
- 2 gule løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 gulrot
- 2 stangselleristilker
- 400 gr lammekjøttdeig
(du kan også bruke vanlig kjøttdeig) - 2 ss tomatpurè
- 1 ss sukker
- 2 ts glutenfri worchestershiresaus
Fås kjøpt her: https://mecindo.no/bonsan-worcester-sauce-o-140ml-no
(får du ikke tak i dette så kan det sløyfes) - 5 dl lam eller kjøttbuljong/fond.
- 1 ss maizenna
- 2 ss kaldt vann
- Salt & pepper
- Friske urter som rosmarin og timian. Eller du kan bruke Provencekrydder
- 1 kg mandelpotet
- 2 ss meierismør
- 2-3 dl melk
- Maldonsalt & pepper
- 1/2 ts hvitløksulver
- 50 gr finrevet parmesan
- 1 pose fryste erter
FREMGANGSMÅTE:
- Start med å skrell og kok potetene møre.
- Viktig å ikke ha salt i vannet!
Dette vil gjøre potetmosen din seig som lim. - Når potetene er fine og møre heller du av vannet og lar dem dampe av seg litt av fukten.
- I mens varmer du opp melken til tett under kokepunkt og tar av platen.
- Stamp så potetene sammen med smøret.
- Spe så ut med melken til du får en passe og fin konsistens. Akkurat slik DU liker potetmosen din.
- Krydre så til med maldonsalt og pepper. Det er ekstra god med maldonsalt i potetmosen. Prøvd det.
- Sett stappen til side.
- Kutt så opp løk, gulrot og stangselleri i små fine biter.
- Hell 2 ss olivenolje og surr grønnsakene på medium varme i en stekepanne.
- Tilsett så finhakket hvitløk og surr videre et par minutter.
- Ha i kjøttdeigen nå og skru opp varmen godt. Fres kjøttdeigen godt i pannen.
- Når kjøttet har fått god bruning så tilsetter du tomatpurè og sukker og lar det steke 2-3 minutter til.
- Skru så ned platen på lav varme så gryten så vidt putrer litt.
- Tilsett så worcheistershiresaus, krydder/urter og smak til med salt og pepper.
- For å tykne sausen litt rører du 1 ss maizenna sammen med 2 ss kaldt vann og heller over gryten.
- Rør gryten sammen og la putre 2-3 minutter til.
- Smak på gryten nå og juster eventuelt med salt, pepper og krydder.
- Hell gryten over i en ildfast form på ca20 x 30 cm som du har smurt inn i olivenolje.
- Smør så potetmosen jevnt over gryten.
Om du har en sprøytepose kan du også sprøyte fine topper med potetmos over gryten også. Dette blir kjempeflott for Instagram 😉 - Strø så over parmesan på toppen av potetmosen.
- Stekes så ca 30 minutter midt i ovnen på 200 grader.
- Du ser at den er ferdig når osten er blitt godt gylden og bobler på toppen.
- La gryten tempere seg 10-15 minutter før du setter tenna i den.
- På den tiden koker du opp erter som tilbehør.
Ønsker du andre grønnsaker til så kan du selvsagt ha det også 🙂
Du har nå laget deg din egen Sheperd`s Pie… som egentlig ikke er noen pai i det hele tatt.
MEN…. dette kan raskt bli en familiefavoritt fremover 🙂
Jeg liker å servere Shepherd`s Pie med litt tyttebær til og ei iskald øl eller glass rødvin.