Kanelboller

Kanelbolle, eller skillingsbolle som det egentlig het menes å ha opphav i Bergen fra den tid tyske handelsmenn reiste over store kontinenter og hadde med seg kanel til Bergen.
Og navnet skillingsbolle kom til av at den første bollen smaksatt med kanel kosten 1 skilling.

Det er vel ikke så mye som er bedre enn duften og smaken av nystekte kanelboller??

Og det var en av di tingene jeg savnet mest fra å kjøpe ferskt i et bakeri etter at jeg fikk cøliaki.
Så gleden var stor da jeg fikk til å lage deilige kanelboller med bolleoppskriften min.

INNGREDIENSER

– 4 dl melk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts fiberhusk
– 250 gr Semper fin mix
– 250 gr Schàr B-mix
– 1 ts bakepulver
– 1 ts vaniljesukker
– 100 gr sukker
– 2 ts kardemomme
– 50 gr romtemperert smør
– 2 egg
– 5 ss rapsolje

FYLL
– 150 romtemperert meierismør
– 6 ss sukker
– 3 ss kanel

PENSLING

– 1 egg
– 1 ss melk

FREMGANGSMÅTE

Varm melken til fingervarm (37-40gr) og løs opp gjæren i den.
Visp så inn fiberhusken i væsken, dekk til og la det svelle i 10 minutter.
Bland sammen alt det tørre.
Smuldre smøret inn i det tørre.
Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
Tilsett egg og rapsolje.
Sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet og la den gå i 7-8 minutter.
La deigen heve i bollen en liten halvtime.
Bruk Blå Jyttemel til utbaking.
Ha godt med Jyttemel på benken og kjevle deigen ut til en rektangulær firkant som er ca. 1 cm tykk.
Smør det romtempererte smøret utover deigen før du strør kanel og sukker over. Her er det lov å være generøs med strøingen.
Men la det være igjen 5 cm i enden som du ikke har fyll på.
Bruk gjerne en deigskrape til å hjelpe deg med å rulle sammen leiven nå.
Begynn i den enden som er fyll på og avslutt der du har spart 5 cm.
Vær forsiktig med deigen, så er den forsiktig med deg.
Sørg for å ha tørre hender og dryss litt Jyttemel på deigskrapen underveis.
Når du har rullet sammen til en fast pølse bruker du deigskrapen eller en skarp kniv til å dele opp pølsen i 2 cm tykke kanelboller.
Legg kanelbollene på et bakepapirkledd stekebrett med godt mellomrom da di hever godt under steking.
Etterheves under plastfolie i ca. 20 minutter.
Sett stekeovn på 240 grader med undervarme.
Pisk sammen 1 egg og 1 ss melk.
Smør kanelbollene inn i eggeblanding og dryss over perlesukker like før steking.
Stekes i 12-14 minutter. Men følg med di siste minuttene for steketid kan variere fra ovn til ovn. Kanelbollene skal være gylne og flotte når dem er ferdige.
La kanelbollene hvile et par minutter på stekebrettet før du flytter di over på en rist.
La dem så hvile akkurat så lenge du klarer å holde fingrene unna dem.
Er du en skikkelig søtmons er det helt greit å helle over litt deilig melisglasur før du NYTER di hærligste Kanelbollene!!

Facebooktwittermail
Translate »