Kanelsnurrer

Facebookmail

Kanelsnurrer, kanelbolle, eller skillingsbolle som det egentlig het menes å ha opphav i Bergen fra den tid tyske handelsmenn reiste over store kontinenter og hadde med seg kanel til Bergen.
Og navnet skillingsbolle kom til av at den første bollen smaksatt med kanel kosten 1 skilling.

Det er vel ikke så mye som er bedre enn duften og smaken av nystekte kanelsnurrer??

Og det var en av di tingene jeg savnet mest fra å kjøpe ferskt i et bakeri etter at jeg fikk cøliaki.
Så gleden var stor da jeg fikk til å lage deilige kanelsnurrer med bolleoppskriften min.

Ingredienser:

– 4 dl melk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts fiberhusk
– 250 gr Semper Mix
– 250 gr Schàr B-mix
– 1 ts bakepulver
– 1 ts vaniljesukker
– 100 gr sukker
– 2 ts kardemomme
– 50 gr romtemperert smør
– 2 egg
– 5 ss rapsolje

FYLL
– 150 romtemperert meierismør
– 6 ss sukker
– 3 ss kanel

PENSLING

– 1 egg
– 1 ss melk

Fremgangsmåte:

  1. Varm melken til fingervarm (37-40gr) og løs opp gjæren i den.
  2. Visp så inn fiberhusken i væsken, dekk til og la det svelle i 10 minutter.
  3. Bland sammen alt det tørre.
  4. Smuldre smøret inn i det tørre.
  5. Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
  6. Tilsett egg og rapsolje.
  7. Sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet og la den gå i 7-8 minutter.
  8. La deigen heve i bollen rundt 40 minutter.
  9. Bland sammen smør, sukker og kanel til fyllet.
  10. Kle 2 stekebrett med bakepapir.
  11. Ha godt med Jyttemel på benken og del deigen opp 8 mindre emner.
  12. Kjevle hvert emne ut til en rektangulær firkant som er ca. 1 cm tykk.
  13. Smør forsiktig kanelfyllet utover deigen. Her er det lov å være generøs med fyllet.
  14. Men la det være igjen 3-4 cm i ene enden som du ikke har fyll på.
  15. Så bruker du en pizzaskjærer til å dele opp emnet i 3-4 cm brede strimler.
  16. Så ruller du én og én strimle sammen til en snurr. Bruk gjerne en deigskrape til å hjelpe deg med å rulle sammen snurrene.
  17. Begynn i den enden som er fyll på og avslutt der du har spart 3-4 cm.
  18. Vær forsiktig med deigen, så er den forsiktig med deg.
  19. Sørg for å ha tørre hender og dryss litt Jyttemel på deigskrapen underveis.
  20. Legg kanelsnurrene på stekebrettene med godt mellomrom da di hever godt under steking.
  21. Klapp dem lett på toppen.
  22. Etterheves under plastfolie i ca. 20 minutter.
  23. Sett stekeovn på 240 grader med kun undervarme.
  24. Pisk sammen 1 egg og 1 ss melk.
  25. Smør kanelsnurrene inn i eggeblanding og dryss over (gjerne Svensk) perlesukker like før steking.
  26. Stekes på nest nederste rist i 12-14 minutter. Men følg med di siste minuttene for steketid kan variere fra ovn til ovn. Kanelsnurrene skal være godt gylne og flotte når dem er ferdige.
  27. La kanelsnurrene hvile et par minutter på stekebrettet før du flytter di over på en rist.
  28. La dem så hvile akkurat så lenge du klarer å holde fingrene unna dem.
  29. Er du en skikkelig søtmons er det helt greit å helle over litt deilig melisglasur før du NYTER di hærligste Kanelsnurrer!!

Translate »