Monthly archives: april, 2020

Havrepannekaker

Fløyelsmyke og deilige pannekaker fylt med nyrørt blåbærsyltetøy…
som er LITT sunnere enn vanlig 🙂

INGREDIENSER:

– 4 egg
– 1 ss sukker
– 2 dl Semper Fiber Mix
– 1 dl Havremel (kjør glutenfri havregryn 20 sekunder i foodprosessor)
– 1/2 ts salt
– 2 dl melk

FREMGANGSMÅTE:

– Visp sammen egg og sukker
– Tilsett mel og salt.
– Visp det sammen.
– Spe på med melk. 1 desiliter om gangen.
– Pannekakene stekes i pannen med bittelitt rapsolje og smør.
– Vendes når dem har fått en fin gylden fargen.
– Smøres inn med det du måtte like.

Æ har smurt mine pannekaker inn med nyrørt blåbærsyltetøy.
Men her er det uendelig med deilig fyll du kan prøve ut:

– nugatti.
– sukker.
– vaniljeis og appelsinkaramell.
– vaniljeis og maplesyrup toppet med peanøtter
– friske bær og yoghurt med et melisdryss over seg.
– bacon og blåbærsyltetøy.


Facebooktwittermail


Greske Lammekjøttboller m/tzatziki, gresk salat, ovnsbakte poteter og tomatsaus.

Deilige lammekjøttboller med smak av Hellas.
Hvitløk, mynte, persille og lam er nøkkelord.
Æ har servert mine lammekjøttboller med deilig og passende tilbehør.
Det kan se ut som mye å gjøre. Men alt dette lages lett på en liten time.
Og en liten time er det verd å bruke for å kokkelere sæ til ei gresk øy 🙂

INGREDIENSER LAMMEKJØTTBOLLER:

– 400 gr lammekjøttdeig
– 30 gr Schar glutenfri griljermel
– 1 finhakket stor sjalottløk
– 1 finhakket fedd hvitløk
– 1 ts oregano
– 1 ts spisskummen
– 1 ts salt
– 1 ts pepper
– 1 egg
– 2 ss finhakket fersk bladpersille
– 1 ss finhakket fersk mynte

FREMGANGSMÅTE:

– Ha alt i en bolle og bland det sammen med hendene. Ikke kna for hard. Da får du tørre og harde kjøttboller.
– Form bollene med en teskje og en hånd. Fukt hånden før du former en passe liten kjøttbolle i hånden med teskjeen.
– Form alle bollene før du begynner å steke.
– Ha litt olivenolje i en stekepanne og varm den opp. Skru platen så ned til 6 av 9.
– Det skal være plass til å legge alle kjøttbollene samtidig i stekepannen.
– Gjør et kjøpt rykk i stekepannen like etter du har lagt alle i.
– Dette frigjør at noen steker seg fast.
– La kjøttbollene surre 3-4 minutter på hver side.
– Ta dem av stekeplaten og la dem ligge å godgjøre seg i stekepannen.

OVNSBAKTE UTREPOTETA:


– 12 mandelpoteter
– Rosmarin
– Salt & Pepper

– Forvarm stekeovnen til 175 grader.
– Kle et stekebrett med bakepapir.
– Skjær mandelpotetene i kløfter.
– Ha alle potetene på stekebrettet og drysle over litt god olivenolje.
– Krydre med rosmarin, salt & pepper.
– Vend alt godt sammen og stek dem i ovnen cirka 45 minutter.

GRESK SALAT:

Kutt opp og bland sammen følgende:
– 1 pk Baby Leaf salat
– 1 rødløk
– 1 pk fetaost
– 12 små plommetomater eller 4 vanlige tomater.
– 1/2 agurk
– 2 ss grovhakket bladpersille
– 10-12 oliven. (sorte eller grønne ut fra hva du liker best)
Vend alt sammen med en god olivenolje og krydre med litt maldonsalt & pepper.
Sett salaten kald til servering.

TZATZIKI:

– 3 dl gresk yoghurt
– 1 agurk
– 1 finhakket fedd hvitløk
– 3-4 blad finhakket mynte
– 1/2 ts sukker
– smak til med salt & nykvernet pepper

Rasp opp agurken. Ha alt i en bolle og dryss over litt salt.
La det trekke 7-8 minutter.
Klem så mye vann du klare ut av agurken.
Tilsett så alt det andre.
Vend sammen og sett til kjøl.

TOMATSAUS:

– 1 pk hakkede tomater
– 3 ss tomatpure
– 2 olivenolje
– 1 sjalottløk
– 1 fedd hvitløk
– 1 ts sukker
– 1 ts oregano
– 1 ss grovhakket bladpersille

Finhakk sjalottløk og hvitløk og surr det på medium varme til løken blir gylden.
Tilsett så tomatpurè og sukker. Skru opp varmen litt nå så purèen freser godt i 2-3 minutter. Rør hele tiden.
Ha så i hakkede tomater og oregano.
La sausen putre 4-5 minutter. Smak så til med salt & pepper.
Kok sausen videre på svak varm i 15 minutter.
Like før servering har du i bladpersille.

Nå er du klar for å servere hærligheten.
Æ bruke sette alt frem i skåler på bordet og la gjestene forsyne sæ med akkurat det dem vil.

Kalí órexi 🙂

Facebooktwittermail


Sveler

Sveler er virkelig gammel norsk bondekost. Fra gammelt av ble sveler laget av rester av surmelken og rørt ut sammen med tørrvare. Dette kan stammes tilbake flere hundre år. Men det var på begynnelsen av 70-tallet at denne klassikeren virkelig fikk sitt fotfeste blant «folk flest» da svela ble fast kost på nær sagt samtlige ferger i Norge.

Nu har æ finpussa litt videre på oppskrifta. Og dette er mi glutenfrie oppskrift på hele Norges SVELE 🙂
Se lengre ned for tips til topping til svela.

INGREDIENSER:

– 5 egg
– 2 dl sukker
– 1 l kulturmelk
– 1 pk Toro lys melblanding
– 1 ts vaniljesukker
– 1 ts bakepulver
– 1 ts hjortesalt
– 1 ts natron
– 100 g smeltet smør

FREMGANGSMÅTE:

Pisk egg og sukker til eggedosis.
Smelt smøret.
Mål opp alt det tørre.
Bland alt sammen.
La røren svelle 3-4 minutter.
Stekes best på takke. Men kan også stekes i panne med litt olje/smør på medium sterk varme. Snu svela når den begynner å boble på oversiden.
Stek videre til den får fin bruning.
Smøres med ønsket fyll mens den er varm.
Svela er ALLTID best når den serveres nystekt.

FORSLAG TIL FYLL:

– Min favoritt er deilig mørk brunost med masse kraftig smak og et lite strø med sukker.
– Det smaker også godt om du pisker opp smør med kanel og sukker som du smører på svela.
– Og sist, men ikke minst, jordbærsyltetøy og rømme. DET e godt det!

Disse svelene kan fint fryses og tines opp igjen. Æ bruke fryse dem to og to i lukkeposer. Tar dem opp og tiner dem på benken eller i kjøleskapet mens dem ligger i posen.
Varmes så i microen i ca 30 sek på full effekt på et fat.
Ha på ønsket fyll.

PS.
Har du brunost på svela, så kan du godt varme den i microen ETTERPÅ. Da får du deilig smeltet brunost.

TIPS:
Ta litt av røren på en ren spruteflaske. Rør inn 1 ss bakekakao.
Sprut så på takka/stekepanna ønsket figur/mønster/tekst. La det steke 30 sekunder før du heller over en øse med resten av røren. Da får du garantert EKSTRA trivelige sveler 😀

Facebooktwittermail