Monthly archives: mars, 2020

Nanbrød

Deilige og luftige nanbrød, som i India, glutenfrie.
NESTEN for godt til å være sant. Men bare GODT.
Æ lover 🙂

Denne oppskriften la æ ut første gang i 2015. Siden da har æ finpusset litt på den. Nå syns æ den gir et fantastisk resultat hver gang.
Du bestemmer selv hvor tykke eller tynne du liker dem. Æ legger ut bilder av både tynne og tykke nanbrød. Begge er fra samme oppskrift, bare forskjellig kjevlet ut.

Noen blir sikkert overrasket over at æ steke nanbrødene i stekepanne først. Dette er rett og slett fordi indere bruker å steke sine nanbrød på veggen av sine supervarme tandooriovner. Da får nanbrødet en veldig karakteristisk stekeskorpe. Har du en god pizzaovn så kan du også steke nanbrødene i den.

INGREDIENSER:

– 3 dl naturell yoghurt. (en stor boks)
– 2 dl melk
– 2 ts fiberhusk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ss sukker
– 1 ts maldonsalt
– 400 gr semper fin mix
– 100 gr Jyttemel original
– 1 ts bakepulver
– 5 ss Olivenolje

TOPPING:
– 50 gr smør
– 1 fedd hvitløk
– fersk koriander

FREMGANGSMÅTE:

– Temperer melk og yoghurt til 37-40 grader i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
– Visp så gjær, sukker og fiberhusk godt ut i væsken.
– Dekk til og la stå i 8-10 min.
– Ha så i mel, salt, bakepulver og olje.
– Sett kjøkkenmaskinen med K-kroken på medium hastighet. La maskinen gå 7-8 minutter.
– Samle deigen sammen i bollen med en slikkepott før du dekker bollen til med plastfolie.
– Deigen skal føles smidig og fin nå.
– Sett til heving en lun plass en liten time.

– Etter en liten time skal deigen ha hevet seg over dobbel størrelse.
– Strø Jyttemel på benken og velv deigen over.
– Del deigen i 10 emner. og rull dem i Jyttemelet.
– Form dem lett til små boller.
– Hvis du er snill med deigen, så er deigen snill med deg 🙂
– Æ formet bollene til fine runde emner med hendene. Pass på å ha mel på hendene, da går det fint. Du kan selvsagt bruke kjevle om du synes det er bedre.
– Det er nå du bestemmer hvor tykke eller tynne du liker dine nanbrød.

– Ta frem en stekepanne med teflonbelegg. Sett platen på styrke 7 av 9.
– Pensle med bittelitt rapsolje i pannen før du legger et nanbrød i pannen.
– La det steke ca 1 min. Det skal få fin bruning på undersiden.
– Ta så nanbrødet av pannen og legg det på et bakepapirkledd stekebrett.
– Gjenta dette til du har fylt stekebrettet.
– Sett stekeovnen på 225 grader med kun overvarme/grill.
– Smelt 50 gr smør i en kasserolle. Tilsett 1 fedd finhakket hvitløk.
– Smør hvert nanbrød med hvitløkssmøret og dryss over fersk koriander.
– Stek nanbrødene på nest nederste rille i ovnen i ca 10 min. Følg med på nanbrødene dine slik at du tar dem ut npr dem er blitt passe gyldne.

Server disse deilige nanbrødene til uansett indisk rett. Mine smakte fortreffelig til min hjemmelagde Chicken Tandoori 🙂

Nystekte Nanbrød er perfekt tilbehør til hjemmelaget Chicken Tandoori.
Facebooktwittermail


Nemesis – Sjokoladekake

Dette er en voksen og fløyelsmyk sjokoladekake. Ved å bruke mørk kvalitetssjokolade, kaffe og Cognac i røren gjør du den til en eksklusiv kake.
Liker du ikke kaffe og/eller cognac. Dropp det, eller erstatt med litt appelsinjuice og appelsinzest. Det smaker også himmelsk!
Denne kaken er naturlig glutenfri, da den ikke inneholder mel.
Også er den utrolig enkel og rask å lage!

INGREDIENSER:
– 200 gr mørk kvalitetssjokolade (70% kakao).
– 100 gr usaltet smør.
– 200 gr sukker.
– 5 cl espresso.
– 5 cl Cognac.
– 4 store egg.
– Maldonsalt

FREMGANGSMÅTE:

– Sett stekeovnen på 180 grader. (ikke varmluft).
– Smelt sammen smør og sjokolade i et vannbad.
– Rør så inn sukkeret.
– Hell i espresso og Cognac.
– Pisk inn ett og ett egg om gangen.
– Dryss maldonsalt over kaken.
– Hell røren i en godt smurt form (20cm)
– Stek kaken på nest nederste rille i cirka 20 minutter.

La kaken kjøle seg helt ned før du skjærer i den. La den gjerne stå over natten.
Dryss over litt melis før servering.
Server gjerne kaken med vaniljeis, krem eller Libertè yoghurt med salt karamellsmak.

Facebooktwittermail


Surmelksbrød

Dette surmelksbrødet er rimelig genialt!
Kjapt å lage.
Ingen heving.
Umulig å gjøre feil.
Smaker fortreffelig… både dag 1 og 4.

Surmelk, havre og mørk sirup e nøkkelord her.

INGREDIENSER:

– 5 dl kefir/surmelk.
– 100 gr mørk sirup.
– 165 gr Semper Fiber Mix
– 150 gr Havremel
(lages på 20 sekunder av glutenfri havregryn i foodprosessor.)
– 20 gr pofiber.
– 10 gr fiberhusk.
– 1,5 ts natron.
– 1 ts salt.

FREMGANGSMÅTE:

– Mål opp surmelk og sirup i en bolle og rør sammen.
– Tilsett alle de andre ingrediensene.
– Bland sammen 5-6 minutter på medium hastighet i en kjøkkenmaskin.
– Sett stekeovnen på 220 grader.
– Smør en 1,5 liters brødform med formfett eller olje.
– Du skal ha fått en ganske bløt og tung deigmasse nå.
– Smør den jevnt utover i formen.
– Sett inn brødet og skru ovnen ned til 200 grader.
– Stekes i 30 minutter før du vipper brødet ut av formen og på risten.
– Stek videre i 10-15 minutter. Brødet skal bli godt brunt og gyllent.
– Like etter du har tatt brødet ut pensler du det lett med like deler vann og sirup. Da får du ei fantastisk deilig og smakfull skorpe på brødet.

Facebooktwittermail