Monthly archives: februar, 2020

FASTELAVNSBOLLER

Nydelige myke og luftige fastelavnsboller.
Æ har fyllt mine med luftig krem, syltetøy og marsipan.
Ja du leste riktig.. marsipan faktisk. Og har du ikke prøvd det før, så MÅ du prøve det. Det er supergodt!!
Det med marsipan i fastelavnsbollene er visst nok en svensk greie. Tjena grabbarna for det 🙂
Vil du ha dem helt tradisjonelle, så kutter du marsipanen.

Fastelavnsboller lages for å feire fastelavn. Dette er siste søndagen før man går inn i kirkens fasteperiode.
Så da er det lov å dytte i sæ Xtra mange fastelavnsboller denne søndagen 🙂

INNGREDIENSER

– 4 dl melk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts fiberhusk
– 250 gr Semper fin mix
– 250 gr Schàr B-mix
– 1 ts bakepulver
– 1 ts vaniljesukker
– 100 gr sukker
– 2 ts kardemomme
– 50 gr romtemperert smør
– 2 egg (+ 1 egg til pensling)
– 5 ss rapsolje

– 3 dl kremfløte
– 2 ts vaniljesukker
– 1 pk marsipan
– 1 gl jordbærsyltetøy

FREMGANGSMÅTE

– Varm melken til fingervarm (37-40gr) og løs opp gjæren i den.
– Visp så inn fiberhusken i væsken, dekk til og la det svelle i 10 minutter.
– Bland sammen alt det tørre.
– Smuldre smøret inn i det tørre.
– Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
– Tilsett egg og rapsolje.
– Sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet og la den gå i 7-8 minutter.
– La deigen heve i bollen en liten halvtime.
– Bruk Blå Jyttemel til utbaking.
– Ha godt med Jyttemel på benken og kutt deigen opp i 8 emner.
– Vend hendene i Jyttemelet før du ruller ut bollene forsiktig og lett.
– Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett med godt mellomrom da bollene hever godt under steking.
– Etterheves under plastfolie i ca 20 min.
– Sett stekeovn på 240 grader.
– Pisk sammen det siste egget.
– Smør bollene inn i eggeblanding like før steking.
– Stekes i 10-12 min. Til dem er gyldne og flotte.
– La bollene avkjøles på rist.
– Imens pisker du opp kremfløten med vaniljesukker til en luftig krem.
– Skjær marsipan i tynne skiver (ca 0,5 cm tykk).
– Del bollene i 2.
– Ha på ei skive marsipan på bunnen.
– Legg så ei god skje med syltetøy over.
– Topp med masse deilig krem.
– Sett på lokket.
– Sikt melis over hærligheten.
– Nyyyyyt!!

Denne gangen bytta æ ut Semper Fin Mix med Lailamel. Det gikk bare fint.
Og jeg prøvde med bringebærsyltetøy i stedet for jordbærsyltetøy. Dette er en smakssak.
Et veldig godt tips er å bruke Dr Oetker eller Tørsleffs vaniljesukker. Disse smaker mye bedre og har ekte vanilje i seg.

Facebooktwittermail


GLUTENFRIE BOLLER

Nystekte luftige boller som dufter kardemomme og vanilje..
Kan det bli bedre??
Disse glutenfrie bollene blir både luftige og myke. Og smaker minst like godt som vanlige hveteboller.

INNGREDIENSER

– 4 dl melk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts fiberhusk
– 250 gr Semper fin mix
– 250 gr Schàr B-mix
– 1 ts bakepulver
– 1 ts vaniljesukker
– 100 gr sukker
– 2 ts kardemomme
– 50 gr romtemperert smør
– 2 egg (+ 1 egg til pensling)
– 5 ss rapsolje

FREMGANGSMÅTE

– Varm melken til fingervarm (37-40gr) og løs opp gjæren i den.
– Visp så inn fiberhusken i væsken, dekk til og la det svelle i 10 minutter.
– Bland sammen alt det tørre.
– Smuldre smøret inn i det tørre.
– Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
– Tilsett egg og rapsolje.
– Sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet og la den gå i 7-8 minutter.
– La deigen heve i bollen en liten halvtime.
– Bruk Blå Jyttemel til utbaking.
– Ha godt med Jyttemel på benken og kutt deigen opp i 8 emner.
– Vend hendene i Jyttemelet før du ruller ut bollene forsiktig og lett.
– Legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett med godt mellomrom da bollene hever godt under steking.
– Etterheves under plastfolie i ca 20 min.
– Sett stekeovn på 240 grader.
– Pisk sammen det siste egget.
– Smør bollene inn i eggeblanding like før steking.
– Stekes i 10-12 min. Til dem er gyldne og flotte.

Bollene smaker fantastisk nystekte. Som vanlige hveteboller, om ikke BEDRE!!
Dem holder seg luftige 1.dag. Men dag 2 kan dem oppleves litt tørrere. Æ bruke varme dem opp i 10 sekunder i microen da.
Frys gjerne bollene du ikke spiser opp samme dag. Da er dem like gode når du tiner dem.

Facebooktwittermail


Mandelkake med Sjokoladekrem

Deilig mandelkake med fløyelsmyk sjokoladekrem.
Denne kaken love æ blir en favoritt på et hvert kakebord!
Også er den superlett og rask å lage.

INGREDIENSER:

– 100 gram mandelmel
– 70 gram rismel (eventuelt annet lyst glutenfritt mel)
– 200 gram sukker
– 100 gram meierismør
– 2 egg

– 200 gram Freia melkesjokolade
– 1 dl kremfløte
– 1 ss kjøleskapkaldt meierismør
– 1/2 ts maldonsalt
– 2-3 ss mandelflak

FREMGANGSMÅTE:

1. Sett stekeovnen på 175 grader.
2. Smelt smør og la det kjølne litt.
3. Visp egg og sukker til eggedosis.
4. Vend melblandingen forsiktig inn i eggedosisen.
5. Rør så forsiktig inn det smeltede smøret i røren.
6. Smør en 24 cm kakeform med smør og dryss mandelmel og rist melet utover kantene og bunnen av formen.
7. Hell kakerøren i formen.
8. Stek så kaken i 35-40 minutter og la den bli romtemperert.
9. Imens smelter du melkesjokoladen over et vannbad.
10. Rør kaldt smør inn i sjokoladen og sett til side.
11. Pisk fløte til krem.
12. Vend så kremen ned i sjokoladen.
13. Smør sjokoladekremen utover kaken.
14. Dryss over litt maldonsalt og topp kaken med mandelflak.
15. Sett kaken i kjøleskapet en liten time før den er klar til å nytes.

Kaken er best dag 2… hvis det er noe igjen av den 😀



Facebooktwittermail


KRØNSJI MUSLI

En god start på dagen, starte med no godt i magen!

Ka spise DU til frokost??
Sjøl e æ gla i frokostblanding/musli/granola. Kjært barn har mange navn. Det er raskt og lettvint, det metter og gir masse og langvarig energi.
Men etter æ fikk cøliaki har utvalget begrenset seg veldig. Og mye av det som fås kjøpt har næringsinnhold tilnærmet en Snickers.

Så æ lage rett og slett min egen musli. Det e faktisk helt utrolig lett og går raskt. Og ikke minst, resultatet blir superkrønsji musli!!

INGREDIENSER:

– 300 gr glutenfri havregryn
– 300 gr blanding av solsikkefrø/gresskarkjerner/linfrø/sesamfrø
– 75 gr hasselnøtter
– 75 gr mandler
– 1 ts maldonsalt
– 4 ss honning
– 2 dl vann
– 1 ts kanel
– 1 ss kokossukker

FREMGANGAMÅTE:

  1. Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.
  2. Mål opp og bland havregryn, frøblanding, nøtter og maldonsalt på en bakepapirkledd stekeplate.
  3. Varm opp honning, vann og kanel.
  4. Hell væsken over det tørre og vend det godt sammen.
  5. Like før du setter blandingen i ovnen drysser du over 1 ss kokossukker.
  6. Stek så muslien din i cirka 40-45 minutter.
  7. Viktig å vende om muslien hvert 10.minutt.
  8. Etter du har tatt ut muslien lar du den står i 10-15 minutter før du drysser over et godt fingerdryss maldonsalt og vender inn tørket frukt.
  9. Så er det viktig at du lar muslien bli HELT romtemperert før du har den i en tett boks med lokk.
  10. Nyytes i en skål med iskald melk!!
Facebooktwittermail