Monthly archives: oktober, 2018

GROVBRØD

I jakten min på stadig sunnere glutenfrie brødtyper kom æ over en oppskrift over et glutenfritt rugbrød som æ syns så veldig spennende ut. Det ble ikke innertier første gang. Men med noen runder med endringer har æ kommet til et grovt og mettende brød som smaker fantastisk og metter godt!
Brødet holder seg kjempegodt på benken i 3-4 dager så lenge du oppbevarer det riktig. Se tips lengre ned
Rugbrød er jo ikke glutenfritt. Men det å gjøre brødene våre grovere e langt på vei en måte å gjøre dem sunnere. Og ikke minst gi mer metthetsfølelse.
Ikke bare tomme karbohydrater.

INNHOLD

– 250 gr Semper grov mix
– 250 gr Semper fiber mix
– 100 gr linfrø
– 100 gr gresskarkjerner
– 50 gr sesamfrø
– 1 ss maldonsalt
– 1 ss mørk sirup
– 4 dl lunkent vann
– 2 ts fiberhusk
– 1 dl kulturmjølk
– 20 gr fersk gjær
– 1/2 ts sukker

FREMGANGSMÅTE

– Bland linfrø, gresskarkjerner og sesamfrø i en foodprosessor og kjør dem i 15-20 sekunder til dem er grovhakket.
– Bland vann og sukker. Løs opp gjæren i væsken. Og visp inn fiberhusken. La svelle i 10 minutter.
– Bland grovt og fiber mel med salt.
– Bland alt sammen og tilsett sirup og kulturmjølk.
– Kjør blandingen i 7-8 minutter i kjøkkenmaskin på medium hastighet.
– Spray en 2 liters brødform med formfett og smør formen godt.
– Hell deigen over i formen og glatt brødet ut over formen.
– Dekk til brødet og sett til heving.
– Brødet skal heves ca 1 time. Når brødet velter godt over kanten setter du brødet inn i kald ovn og skrur ovnen på 180 grader.
– La brødet steke i ca 45-50 minutter før du vipper det ut av formen og ettersteker det i 15 minutter til.
– Brødet er ferdig når det er godt mørkt og det lyder hult når du banker lett på bunnen.
– Avkjøl brødet på rist.

Brødet oppbevares best i PAPIRPOSE. Spør din lokale baker om du får kjøpt noen slike.
Brød i brødposer av plast blir veldig raskt dvaske og myke. Mens i papirposer vil brødet holde seg mye bedre. Prøv det 🙂

Facebooktwittermail


Sjokoladeboller

Lenge siden du har spist nystekte deilige og luftige sjokoladeboller??

Hver gang æ kommer inn på en bensinstasjon og duften av nystekte sjokoladeboller møte mæ blir æ minnet på ting æ IKKE kan spise…
Med det i mente måtte æ hive mæ rundt på kjøkkenet hjemme for å se om æ kunne få til en god glutenfri variant av disse.
Og vet du hva…. Æ LYKKES !!!! 🙂

Her er min oppskrift på deilige og luftige sjokoladeboller

INNHOLD

– 4 dl melk
– 1 pk fersk gjær
– 2 ts fiberhusk

– 250 gr Semper fin mix
– 250 gr Schàr B-mix
– 1 ts bakepulver
– 1 ts vaniljesukker
– 100 gr sukker
– 2 ts kardemomme
– 50 gr romtemperert smør
– 2 egg
– 5 ss rapsolje
– 150 gr sjokoladebiter (bruk god kvalitetssjokolade for best mulig smak. Selv syns æ det e best med mørk sjokolade)

FREMGANGSMÅTE

– Varm melken til fingervarm (37-40gr) og løs opp gjæren i den.
– Visp så inn fiberhusken i væsken og la det svelle i 10 minutter.
– Bland sammen alt det tørre.
– Smuldre smøret inn i det tørre.
– Ha melblandingen og væsken opp i bakebollen til kjøkkenmaskinen.
– Tilsett egg og rapsolje.
– Sett på kjøkkenmaskinen og la den gå i 7-8 minutter.
– Tilsett så sjokoladebitene og la gå bare et lite minutt ekstra.
(PS. Har du hakket sjokoladen, prøv å unngå å få med det som har smuldret sammen. Kun bitene. Dette for å unngå at selv bolledeigen blir brun. Du vil ha
lyse fine boller med mørke sjokoladebiter i)
– La deigen heve i bollen en liten halvtime.
– Bruk Blå Jyttemel til utbaking.
– Ha godt med Jyttemel på benken og kutt deigen opp i 8 emner som du ruller ut og legger på et bakepapirkledd stekebrett.
– Etterheves under plastfolie i ca 20 min.
– Sett stekeovn på 240 grader.
– Smør bollene inn i eggeblanding like før steking.
– Stekes i 10-12 min. Til dem er gyldne og flotte.

Bollene smaker fantastisk nystekte. Som vanlige sjokoladeboller, om ikke BEDRE 🙂
Dem holder seg luftige 1.dag. Men dag 2 kan dem oppleves litt tørrere. Æ bruke varme dem opp i 10 sekunder i microen da.
Frys gjerne bollene du ikke spiser opp samme dag. Da er dem like gode når du tiner dem.

IMG_20180225_154704
BOLLEKOS 🙂

Facebooktwittermail