Monthly archives: oktober, 2017

20171008_123022

HAVRERUTER

Idag har æ tenkt å bruke havre til en syndig kaloribombe…. :)
Æ ska lage deilige seige, søte, og sprø havreruter!!
20171008_122828
Dem e like enkel å lage som dem e genialt gode. Det tar under en halvtime å lage dem.
Og æ advarer med en gang. Disse blir du veldig fort hekta på!!
For mæ så blir dette helt klart en av julekakene i år. Æ må bare passe på å lage mange nok 😀
Det her e absolutt en av di beste søtsakan æ har smakt :)

Men for at du ska få LITT bedre samvittighet når du spiser dem så kan æ legge med litt fakta om havre…
For havre e egentlig rene supermaten. All havre er i utgangspunktet 100% glutenfri. Men havre har som oftest blitt produsert på samme mølle som andre kornsorter som vi med cøliaki ikke tåler. Så det er kun havre merket glutenfri som vi kan spise.
Faktisk så e det ganske mange oppskrifter som inneholder havre. Så alle plasser æ møte på tipser æ produsent eller kokk om at dem lett kan bytte ut vanlig havre med glutenfri. Det er nesten ikke prisforskjell på det. Også gjør det slik at alle kan spise det. Vinn/Vinn for alle parter :)

Havre inneholder ca 10% protein.
Havre inneholder over 10% kostfiber som er med på å forebygge hjerte og karsykdommer
Havre inneholder vitamin E som er med på å forhindre tykktarmskreft. Noe som er spesielt bra for oss med cøliaki, siden tarmkreft kan være en ytterst konsekvens ved å ikke følge en glutenfri kost.

Så egentlig…. e disse syndige havrerutene bra for dæ på alle måter 😉
20171008_122849

INGREDIENSER:

– 10 dl havregryn
– 200 gr smeltet meierismør
– 4 ss lys syrup
– 4 ts potetmel
– 4 ts vaniljesukker
– 3 ts bakepulver
– 400 gr melkesjokolade
– 2 pk dobbel daim

FREMGANGSMÅTE:

Sett stekeovnen på 175 grader.

Smelt smøret i en kasserolle eller mikro.

Ha smeltet smør, havregryn, syrup, potetmel, vaniljesukker og bakepulver i en bolle og bland godt.

Kle en bakeform på ca 25 x 30 cm med bakepapir og smør massen jevnt utover.

Sett formen i midten av ovnen og la steke i ca 12 minutter.

Ta formen ut av ovnen og la den kjøle seg litt.

Imens smelter du melkesjokoladen i ett vannbad.

Hell sjokoladen over kaken og smør den jevn utover.

Grovhakk daimen og strø den over.

Sett kaka til kjøl i 10 minutter.

Del kaken opp i passe store munnfuller. Det e lov å ha STORE munnfuller her 😉
22811368_10159472564310076_1677016600_n22854689_10159472557785076_1927876858_n

Nytes best romtemperet slik at selve kaken er litt seig også har du den sprø daimen på toppen.

Kan fint fryses og tas opp. Screenshot_20171029-122930

facebooktwittermail


22089489_1974868412784102_4602680031158842672_n

Digg veggis på Falafelkompaniet

Etter stadig nye impulser har æ fått smak og sans for vegetarmat. Og heldigvis har det dukket opp flere alternativer nå.
Denne gangen gikk besøket mitt til Falafelkompaniet og den hengivne vegetarkokken Per Viderud.
Terningkast rulles nedest i artikkelen.
22539873_1981415532129390_7326345639301048347_n
Han har vært med å starte flere vegetartilbud i byen. Men har nå gått all in for FALAFEL.
Æ oppdaga fort foodtrucken som har stått på torget i lang tid nå. Tidlig var æ ute å spurte om han hadde glutenfritt alternativ.
Han hadde ikke det første eller andre gangen æ spurte. Men tredje gangen æ spurte fortalte han mæ at han sku lage en glutenfri variant, siden han bruker bygg i sin vanlige falafel. Så gleden og spenninga var stor da æ var innom og henta mine første glutenfrie falafel. Kjærsten min har ikke cøliaki, så hun fikk med seg vanlig falafel med bygg i.
Falafelen ble servert med linser, hummus, tomatrelish, sennepsvinagrette og deilig peanøttsaus.
Æ e glad æ kun hadde 10 minutter å kjøre hjæm, for det dufta himmelsk i bilen.
Og vel hjemme ble dufta omgjort til utrolige smaker og en knasende sprø falafel med deilig myk og smakfull kjerne.
Dette var rett og slett KJEMPEGODT!!
20171009_133117_resized
Som det lille matmonsteret æ e, bestilte æ 2 ekstra falafel. Og med da 5 store falafel ble æ kjempemett!
Kjærsten min smakte også på min glutenfrie variant. Hun mente min ikke stod noe tilbake i forhold til hennes med bygg i.
Så ut fra smak og opplevelse kan æ på det varmeste anbefale en tur på Falafelkompaniet!!
Hit ska æ snart tilbake :)
Veggismat e virkelig IN!! Det smaker fantastisk. Og det e godt for kropp, trygt for dyra og bra for kloden… PRØV DET :))))
22089489_1974868412784102_4602680031158842672_n
20171009_133036_resized

Cøliakikokken ruller terningen til : 5

facebooktwittermail


2

PIZZAHIMMEL

I 13 år eide og drev æ en fotballpub som serverte hjemmelaget pizza. Og med en søster som bor i Italia og hyppige besøk dit har æ lært noen triks for å lage god pizza… italian style :)
Utfordringen var å få til dette glutenfritt. Men med litt prøving og feiling fant æ ei oppskrift som æ syns gir noen fantastiske pizzaer!!
Flere har kommentert at dem ikke tror dem e glutenfrie :)
Her er det viktig å la fiberhusken svelle i vannet og la deigen få heve. Du vil bli overasket over hvor lett og smidig deigen er å jobbe med.
For å få virkelig god italiensk pizza anbefale æ å kjøpe din egen pizzaovn. Da får du perfekt stekt pizza!! Æ har kjøpt OBH Nordica sin… den funke knall og koster under 1000 kroner. Det e GULL inverstering hvis du e en skikkelig pizzaelsker!!! :) :)
Har du ikke pizzaovn kjøre du stekeovn din på full guffe… 275 grader.
Product image

Så idag er det Italiensk Pizzahimmel på menyen :
Denne oppskriften holder til 8 porsjonspizzaer.

TYNN PIZZABUNN

– 4 dl fingervarmt vann
– 2 ts fiberhusk
– 1 pk gjær
– 8dl schâr B mix
– 1 ts salt
– 1 ts sukker
– 2-3 ss olivenolje

FREMGANGSMÅTE:

Bland vann med fiberhusk i en bolle. La stå i 5-6 minutter. Vannet vil svelle og bli gele/grøtaktig i konsistens.
Bland så alt det tørre og hell det i væsken. Tilsett olivenolje og kjør ca 5 minutter i en kjøkkenmaskin. Du vil se at deigen slipper bollen og blir fast og fin i konsistens.
La deigen heve i bollen med et håndkle over i en god halvtime. Deigen vil heve til dobbel størrelse.
12
Nå setter du pizzaovnen din på 4,5. Vent til lyset slukker seg så e den klar. Eller du skrur stekeovnen din på full guffe.. ca 275 grader. Gleden vil være stor når du nå finner ut at deigen er superlett å jobbe med :)
Æ drysse litt mel på benken og heller deigen over. Deler den opp i 8 like evner og rull dem til små boller. Gi dem et lite klapp på toppen før du kjevler dem ut. Snu dem ofte og tverrvend dem hver gang du snur. Om du ikke får dem helt rund så gjør det ingenting. Det e bare litt sjarm og bevis på at pizzaen din er hjemmelaget.

Nå kan du gjøre 2 ting:
Forsteke pizzabunnene for å fryse dem til senere. Da prikker du dem med en gaffel før du steker dem i knappe 2-3 minutter.
Legg dem på rist og avkjøl. Så kan du pakke dem inn og fryse dem. Steke du i stekeovn skal dem stekes på øverste hylle.
Nå har du hjemmelaget frossenpizza som du kan ta rett opp og ha på det fyllet du vil ha. Ferdig stekt på 4-5 minutter. Det e MYE raskere, billigere og ikke minst SYKT mye bedre enn frossenpizza fra butikken 😉
8
Men hvis du vil ha pizzaen din på den ALLER beste måten har du nå på fyllet som du vil ha på din pizza :)
Æ legge med min oppskrift på verdens beste pizzasaus. Mål opp, kutt, bland, putre, blend…. 😀
Denne kan fint stå 5-6 dager i kjøleskapet.

PIZZASAUS:

– 4 ss olivenolje
– 2 sjalottløk
– 1 fedd hvitløk
– 1 gl tomatpurè (200gr)
– 1 box hakka tomater
– 2 ts sukker
– 2 ts oregano
– 4 ss fersk basilikum
– 1 ss balsamicoeddik
– 1 ts pepper
– 1 ts maldonsalt

FREMGANGSMÅTE:

Finhakk sjalottløk og hvitløk. Surr løken med olje i en kasserolle på medium varme til løken er blitt blank.
Tilsett tomatpurèn og fres den inn før du tilsetter resten. Rør godt om. Skru platen ned til 2 og la sausen småputre under lokk 1 time. Smak deg litt frem med salt og pepper utfra ka du like selv. Æ syns sausen er perfekt når den smaker rund og søtlig men samtidig er frisk og skarp i smaken. Jevn ut pizzasausen med en stavmixer.

Så til det gøye…. lag din egen pizza :)
Med små porsjons-pizzaer kan hele familien få akkurat det dem vil ha på sin pizza. Og det går superfort, for pizzaene skal bare 4-5 minutter i ovnen.
Mine 3 pizza inneholdt følgende:

PARMA
– pizzasaus
– mozzarellaost
– buffallo mozzarella
– svarte oliven
– litt chilli
– fersk sopp
– syltet rødløk
Når pizzaen er ferdig stekt har æ på god italiensk parmaskinke. Grunnen til at æ har på skinken ETTER pizzaen er stekt er for da slipper du at skinken blir tørr og veldig salt. Mye bedre med fløyelsmyk og smakfull skinke. Drysser over fersk basilikum, ruccola og god olivenolje.
5
MARGARITHA
– pizzasaus
– mozzarellaost
– tynne tomatskiver
– cherrytomat
– grovkvernet pepper
Når pizzaen er ferdig stekt drysser æ over fersk basilikum, bittelitt maldonsalt og god olivenolje.
2
BOLOGNA
– pizzasaus
– bolognesegryte (rester fra pasta som jeg laga tidligere i uka… genialt sant? 😉
– mozzarellaost Her har æ osten på til slutt siden fyllet er ferdig stekt. Drysser over fersk basilikum når den er stekt.
3
En viktig ting når du lager pizza er å IKKE ha osten på til slutt!! Smør pizzaen med pizzasaus også har du osten på FØR resten av fyllet. Da slipper du at osten ligger som ett lokk over fyllet slik at det bare blir kokt under. Osten utvider seg uansett og kryper opp og rundt fyllet. Slik at det blir deilig stekt og MYE bedre.
Ka DU like på pizzaen er helt opp til deg. Men husk at på italiensk pizza e helt klart en fin regel å ha at «Less is More» :)
Lykke til med din hjemmelaget pizza. Æ garantere at du IKKE har lyst å dra å kjøpe frossenpizza mer!!
1430424824570PIZZAHIMMEL 😀

facebooktwittermail