Monthly archives: oktober, 2015

20151020_191054

GODT I OVN

Etter at æ baka deilig loff i helgen fikk æ lyst å lage en gammel familieklassiker som æ ikke har smakt på mange år :)
For i denne retten brukes det loff som basis. Og med tanke på det æ har kjøpt av glutenfri loff til nå, så har det ikke vært fristende å prøve ut denne oppskriften før.
Oppskriften æ brukte på loffen min var den samme som æ har brukt på rundstykkene.
Den oppskriften finner du her: glutenfrie rundstykker. Men husk å bruke kun fint mel.
Loffen ble kjempegod… så nu blir det både arme riddere, rekesmørbrød, loff med sirup på og mere til 😀
20151020_191100

Men først ut ble altså en rett som mamma så på Fjernsynskjøkkenet med vår alles kjære Ingrid Espelid Hovig for noen tiår siden :)
Dette e en rett som kan brukes som helgekos, kjapp middag, lunch, niste, i matpakka…. i det hele tatt til alt mulig 😀
Og ska æ forklare retten best mulig så blir det som en blanding av omelett, pizza og pai.
Bunnen blir laget av loff og en egg/melkeblanding med masse urter og god smak. Så topper man egentlig med akkurat det man måtte ha lyst på, eller finner i kjøleskapet og putter i ovn. Og det geniale e at den e akkurat like god VEGETAR… noe æ anbefaler å prøve.

INGREDIENSER:

– 1 loff skjært i passe tynne skiver og nok til å fylle en hel langpanne tett i tett med skiver.
– 12 egg
– like mye mengde melk som egg.
– salt & pepper
– urter. Æ brukte timian og rosmarin.
– 1/3 paprika i små fine biter.
– 1 stor gul løk i strimler.
– 2 hvitløksfedd eller 1 ts hvitløkspulver
– 1/2 squash i halvbåter
– 1 stort rødt eple i passe tykke skiver
– 1/4 purreløk
– 6-8 ferske champignon
– 2 små chilli eller 1 stor
– 2 store tomater.
– eventuelt skinke/pølse/salami e.l. hvis du ikke vi ha den vegetar
20151020_172759

FREMGANGSMÅTE:

Skjær loffen i passe tynne og jevne skiver. Fordel dem i en langpanne som du har pensla inn i rapsolje. Legg skivene så tett du klarer.
20151020_173254
Pisk så sammen egg og melk. Det ska være lik mengde melk som det er egg. Hell blandingen over loffskivene i formen.
Dryss over salt & pepper. Samt urter og hvitløk.
20151020_17423920151020_174347
La dette trekke 10-12 minutter mens du kutter opp grønnsaker.
Soppen og squashen forsteke æ i stekepanne med litt olje i panna og salt & pepper.
Fordel grønnsakene og eplebitene over loffskivene. Dryss over finkutta chilli (med frøene hvis du vil ha litt sting)
Hvis du ikke vil ha vegetar så kan du ha på det du vil av kjøtt. Æ syns da skinke e best. Men gjerne salami eller pølse.
Men prøv GJERNE denne retten vegetar… den e virkelig en god vegetarrett med masse deilig smak og den metter veldig godt :)
20151020_18070120151020_180708

Så dekker du dette med masse deilig ost. Personlig syns æ Jarlsberg e best å smelte i ovnen. Også har æ tynne tomatskiver på toppen av osten. Inn i ovnen på 180-190grader i 20-30 minutter i nest nederst hylle. Når osten e smelta og blir gyllen og antydning til brune flekker e hærligheten ferdig.
20151020_182407
Min versjon av GODT I OVN som æ laga her var halvparten vegetar og halvparten med skinke. Og dem som smakte syns det var like godt uten kjøtt…. så æ anbefale å gå for UTEN kjøtt 😉
20151020_191054

Æ syns det e godt å servere Godt i Ovn med litt nykverna salt & pepper på toppen og iskald Pepsi Max.
Og eller med litt ketchup på og iskald melk..
Det her e mat som metter skikkelig. Og den kan fint stå 2-3 dager i kjøleskapet. Like god kald som oppvarmet.
Flott å ta med som niste eller i matpakka.
I vår familie var dette fast lørdagskos :)
Og det e kun fantasien som setter begrensinger for ka DU vil ha på. Lag bunnen som i oppskrifta mi også har du på alt det digget DU liker på toppen.

HA EN SUPER LILLELØRDAG 😀

facebooktwittermail


1414437147163

TACOBOLLER m/deilig sprø mais

FredagsTaco ikveld??

Ka med å prøvde den vegetar??
Æ anbefale virkelig disse deilige og supersunne Tacobollene fylt med mais!! :)
Med god inspirasjon fra min hærlige venn Jane fra Veganmisjonen
1414437259772
Disse tacobollene e utrolig enkle å lage. De smake fantastisk. Sprø, hot og juicy!
Også e dem godt for kroppen.. og godt for dyra :)

INGREDISENSER:

– 1 box mais
– 2 dl Santa Maria Taco vegetarmix (Vegetar tacomix ) fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.
– 1 dl glutenfri havregryn
– 4 ss glutenfritt mel
– 2 dl kaldt vann
– 1/2 ts spisskummen
– 1/2 ts chilli
– 1/2 ts koriander
– 1/2 ts hvitløkspulver
– saften av en 1/2 lime

FREMGANGSMÅTE:

Hell maisen over en sil og la dem renne av et par minutter.
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt. La farsen stå i 20 minutter for å trekke til seg vesken.
Form små rustikke boller med en teskje og en fuktet hånd.
Stekes på medium varme i stekepanne med rapsolje til dem er gylden brune. Snu dem ofte.
Men vær obs… maisen kan poppe i panna. Hjelm og skibriller kan være lurt 😉 :O 😀
Litt av maisen faller sikkert av under steking. Men ta vare på alt… dem smaker også kjempegodt :)

Jeg serverte disse i tortillatubs med:
– hjertesalat
– ananas
– løk
– paprika
– tomat
– jalapenos
– Xtra lett-rømme
– hjemmelaget salsa:

Hjemmelaget salsa e SÅ mye bedre enn den du får kjøpt på butikken!!
Også e det bære å kutt opp i små fine biter og bland alt sammen.

SALSA:
10628377_10154514513490253_9012901622172973949_n
– 2 saftige tomater i små biter
– 1 liten rødløk finkuttet
– 1 liten gul løk finkuttet
– 1/2 paprika finkuttet
– 2 ss bladpersille finkuttet
– 1 ss koriander finkuttet
– 1 ts sukker
– 3 ss ketchup uten sukker eller tomatpurè
– saften fra en 1/2 – 1 lime
Bland alt og smak til med salt og pepper. Denne kan stå opp til en hel uke i kjøleskapet.
1414437147163
Og mine deilige tacoboller serverte æ i tacotubs med salat og iiiskald Corona med limebåter i (for dem som tåler spor av gluten)

facebooktwittermail


20151005_184915

GULROTBRØD

Da det var supertilbud på glutenfrie produkter på Meny forrige uke ble hyller og skap fylt godt opp hos mæ.
Og det ble mye fra Semper. Blant annet Landbrød Mix.
417210&width=1411&height=1058&resize_mode=fill
Dette brødet har æ laget før helt etter oppskriften. Det ble ikke supergodt, da æ syns det hadde den typiske glutenfrie konsistensen. Så da tenkte æ at æ må gjøre noe med det.
Og siden det e sesong for norske deilige gulrøtter så tenkte æ å prøve mæ på en gulrotversjon :)
Da ble det gulrot, fiberhusk, honning, solsikkefrø og litt linfrø som ble tilsatt.
Æ vil ha et saftig, sundt, godt og grovt brød med sprø skorpe.
Dette brødet e også laktosefritt :)

INGREDIENSER:

– 1 pk Semper landbrødmix
– 2 medium store gulrøtter
– 1 god ss honning
– 50 gr solsikkefrø
– 10 gr linfrø
– 1 egg
– 1 ss fiberhusk
– 1/2 ts maldonsalt
20151005_150313
FREMGANGSMÅTE:

Bland fiberhusk med den væsken som er angitt på pakken. Visp godt rundt før du lar det svelle i 5-6 minutter.
Så tilsetter du melblanding og gjær fra pakken. Skrell og grovrasp gulrøttene. Æ syns det e godt når man både ser og smaker små biter av gulrot i brødet. Tilsett så solsikkefrø, linfrø, honning, salt og egg.
20151005_151526
Ha alt i kjøkkenmaskinen og la den elte deigen godt i 10 minutter.
Ta så deigen ut og form den til en stor bolle før du har den rett på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk den til og la den heve i 40-50 minutter på et lunt sted.
Skru ovnen på 250 grader. Pensle brødet med et sammenpisket egg før du lager etpar snitt hver vei i brødet. Æ finsiktet litt mel over brødet før æ satte det i ovnen for å få et mer rustikk preg på det.
Skru ovnen ned til 220 grader ette du har satt inn brødet.
På pakken står det at det skal stekes i 25 minutter. Æ stekte brødet i ca 40 minutter før æ syns det ble perfekt.
Gjett om æ ble sulten da æ så det utrulig flotte brødet som kom ut av ovnen…. bare det smakte halvparten så godt…… 😉
Og det gjorde det og 😀 😀
20151005_184925 20151005_184846 20151005_184915 20151005_185127 20151005_185137
Æ håpe du også like min versjon av gulrotbrød av denne landbrødmixen :) :)

GOD BAKST 😀

facebooktwittermail


20150920_175759

FåriKål

Kvær høst glede æ mæ te alt det deilige kjøttet man får fra de søte ulldottan som har beita oppe i fjellan hele sommeren.
Æ snakke selvsagt om at årets lammesesong e godt igang :)
Og selvfølgelig kjøpe æ lam som har fått løpt fra sæ oppe i norske fjell og beita godt.
20150920_175116
Fra barndommen av e æ vant med at mamma alltid laga deilige melklumper i sausen når ho jevna den ut med hvetemel.
Men det e blitt FY etter tiden med cøliaki.

Så da æ måtte komponere min egen fårikål valgte æ å ta vare på tradisjon…. ispedd litt egen smak og vri 😉

Bruning av kjøtt, bittelitt rosmarin og hvitløk…. det blir vel som å banne i kirka for ekte fårikålelskere :O
Men æ syns det ble fantastisk smakfullt og utrolig godt.
Æ anbefale virkelig denne oppskrifta :) :)

INGREDIENSER:

– 2 kg fårikålkjøtt (pass på at du kjøper årets lam. Og finn gjerne kjøtt med litt fett og sener som gir masse deilig smak)
– 2 kg hodekål
– 3 ts salt
– 5 ts helpepper
– 4 fedd hvitløk finkuttet
– 2 ts rosmarin
– 4-5 ss glutenfritt mel

FREMGANGSMÅTE:

Vend kjøttet godt i melet før du bruner det lett i kasserollen med olje i.  Brun det i flere omganger slik at du ikke har i alt.
Når du har gjort dette legger du alt lagvis i samme kasserolle.
Først kjøtt med fettsiden ned, kål, salt, pepper, hvitløk, rosmarin. Også gjentar du til du har hatt alt i kasserollen.
Fyll så på med vann til kjøttet er dekt. Legg på logg og gi det et oppkok før du lar hærligheten trekke på svak varme i 3 gode timer. Jo lengre og med forsiktig varme.. jo bedre og mørere blir kjøttet. Det skal slippe beina lett.
20150920_13104120150920_13143820150920_13220620150920_17512520150920_175434
Det er et MUST med gode mandelpoteter til.
Også syns æ det e fantastisk med bittelitt tyttebærsyltetøy også.
Serveres med iiiiiskaldt springvann 😀

Æ håpe at du likte den deilige smaken hvitløken og rosmarinen ga et lite touch av :)

Denne oppskriften holder til 4 personer + litt deilig restemiddag dagen derpå 😉

facebooktwittermail