Monthly archives: august, 2015

1

FYLTE HORN m/ost & skinke

Fylte horn e utrulig godt og lettvint. Lett og lage. Godt å spise. Smart å ha i frysen. Perfekt turmat eller rask kveldskos.
Til denne oppskriften har æ latt flere som ikke har cøliaki smake på dem… dem syns ikke dem smake glutenfri og smakte minst like godt som vanlige :)

1

Snapchat-2407690725348830704

INGREDIENSER deig:

– 1 boks mager kesam
– 1,5 dl kokende vann
– 1,5 dl melk
– 500 gr semper fin mix
– 70 gr jyttemel blå original
– 6 ss meierismør
– 50 gr fersk gjær
– 2 ss fiberhusk
– 1/2 ts salt

 

20150812_160528

FREMGANGSMÅTE:

Bland kesam med melk og vann i bollen til kjøkkenmaskinen. Tilsett fiberhusk og rør godt om før du lar det svelle i 2 minutter.
Ha så i jyttemelet før du lar deigen gå i 6-8 minutter med K-kroken i kjøkkenmaskinen.
Smuldre sammen gjær i deigen før du tilsetter smeltet smør, salt og mel. Kjør deigen 3-4 minutter til i kjøkkenmaskinen før du dekker til den med et fuktig håndkle og lar den stå til heving i ca 30 minutter.
Nå vil deigen hevet seg godt å være god å jobbe med. Æ brukte engangshansker med litt olje smurt på når æ delte deigen i to og kjevlet ut til en rund pizzaform.
Del så i 4 eller 8 biter, alt ettersom hvor stor eller små du vil ha hornene dine.

INGREDIENSER fyll:

– 1pk revet osteblanding av jarlsberg og mozzarella.
– 1 pk hamburgerrygg (eller den type kjøttpålegg du måtte like) Gilde sin smårettskinke e også god.
– Bergbys søte og sterke sennep
– Grillkrydder
– Salt & Pepper
– 1 eggeplomme
– 2 ss melk

20150812_160950
FREMGANGSMÅTE:

Sprøyt over litt sennep på alle bitene. Samt krydre med salt & pepper og grillkrydder.
Ha så på ønske mengde med skinke og ost. MYE e lov 😀
Start med den brede siden og rull dæ så innover på hver bit. Gi dem en liten sving til slutt for å forme dem som horn.
Pisk sammen eggeplomme og melk og pensle hornene inn før du drysser dem inn med sesamfrø.
La dem etterheve i 30 minutter til.
Stekes midt i ovnen på 225 grader i 12-15 minutter.

2
Smaker fantastisk rett ut fra ovn. Smake kjempegodt kalde. Kan fint fryses og tines når du vil ha no godt.
Lett å varme opp i mico i 30-40 sekunder. Og passer fint som turmat.

Lykke til med dine horn 😀 😉 😀

facebooktwittermail


11

CØLIAKIKOKKENS DEILIGE SOMMERKAKE :)

Det e hærlig sensommer og sol ute for tia. Da kjenne æ at man blir litt syndig i varmen :)
Så idag ville æ lag ei syndig og hærlig sommerkake 😀
Etter et søk blant uendelig mange gode kaker på nettet fant æ ut at æ ville lag mi egen kake.
Ei kake med litt av alt det æ like. Så hær kommer Cøliakikokkens egen Sommerkake.
En deilig nøttebunn, sjokoladeganasj, marengs, vaniljekrem, deilig friske bær også friskt limesukker på toppen!! 😀11

Marengs:

– 4 romtempererte eggehviter
– 200 gr sukker
– 1 ts vaniljesukker
– 1 ts hvitvinseddik
– 1 ss maizenna
– 1/4 ts salt

Ha eggehvitene i en ren og tørr bolle. Pisk dem rolig sammen med saltet til du får mykt skum.
Skru opp hastigheten og pisk til skummet blir fast og du får små topper når du løfter vispen opp.
Strø sukkeret i mens du pisker rolig videre. Marengsen e ferdig når du kan ta den mellom fingrene uten at du kjenner sukkerkornene. Sikt i maizenna og hell i hvitvinseddiken. Vend så dette forsiktig sammen før du smører marengsen på ei bakeplate kledd med bakepapir. Form til størrelsen du vil ha kaken din.
Stekes nederst i ovnen på 120 grader i ca 90 min. Åpne ovnsdøra og la gjerne marengsen stå natten over.

Nøttebunn:

– 4 romtempererte egg
– 3 dl sukker
– 100 gr mandler
– 100 gr hasselnøtter
– 2 ss glutenfritt mel (æ brukte Schâr C-mix)
– 1 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til eggedosis. Hakk nøttene grovt. Vend forsiktig inn nøttene med mel og bakeulver.
Hell deigen i en kakeform på 24cm med bakepapir i bunnen.
Stek kaken midt i ovnen ved 175`C i cirka 60 minutter.
Løsne kaken fra kanten av formen med en skarp kniv og la kaken stå i kjøleksapet til dagen etter eller cirka 1 time i fryseren.

20150813_102800
Sjokoladeganasj:

– 1 dl kremfløte
– 100 gr 70% kokesjokolade
– et fingerdryss maldonsalt

Kutt kokesjokoladen i grove biter.
Varm kremfløten akkurat til kokepunktet og hell over kokesjokoladen.
La det stå et lite minutt før du vender sjokoladen inn i fløten. La den kjøle ca 15-20 minutter i kjøleskapet.

Ta nøttebunnen ut av kjøleskapet. Legg kaken over på et kakefat før du smører sjokoladeganasjen utover kaken.
Legg så marengsen over sjokoladeganasjen.

20150813_103536
Krem:

– 2 dl kremfløte
– 1 ss sukker
– 1 ts vaniljeessens. (ikke bruk vaniljeekstrakt. Bruk heller vaniljesukker om du ikke får tak i vaniljeessens.)

Pisk sammen kremfløten. Tilsett sukker og vaniljeessens før du smører kremen over kaken.

Bær:

– 8 ferske jordbær
– 1 pk ferske blåbær

Pynt kaken med jordbær og blåbær.

Limesukker:

Rasp av skallet til 1 lime. Bland dette med 1/2 ts sukker og rør sammen før du drysser dette over kaken.

Pynt gjerne med litt mynteblader også.

01Snapchat--738633898776040911720150813_122431

Nu har du ei deilig frisk, søt, sprø, seig og knallgod sommerkake klar til å NYTES.
Gjerne med et glass iskald prosecco eller sjampis.
En god kopp kaffe eller et iskaldt glass melk e heller ikke feil :)

God Sensommer 😀 😀 😀

facebooktwittermail


10559745_825621200851280_5273783681050276771_n

MEXICANSK GRYTERETT

10559745_825621200851280_5273783681050276771_n

Det nærma sæ helg og æ fikk fryktelig lyst på en hot mexicansk gryterett istedet for fredagstacoen.
Før æ fikk cøliaki var Toro sin mexicanske gryterett populær her etter å ha pimpa den litt opp. Men dessverre har Toro mel i sin gryterett. Æ fant frem innholdsfortegnelsen på Toro sine hjemmesider og fant ut ka dem brukte i sin. Også tilsatte æ litt ting som æ sjøl syns passe i en ekte mexicansk gryterett. Litt prøving og smaking så kom æ ut med denne oppskrifta som æ ble kjempefornøyd og svett i panna av 😀 😀

 INGREDIENSER:

– 400 gr kjøttdeig
– 400 gr svinekjøttdeig
– 3 løk
– 1 grønn paprika
– 4 fedd hvitløk
– 2 bokser mais
– 1 box hermetiske tomater
– 1 pk mexican chillisaus (kan erstattes med 1 box hermetiske tomater for mildere gryterett)
– 2 pk kidneybønner
– 2 terninger kjøttbuljong
– 5 dl vann
– 2 chilli
– 4 ss tomatpurè
– 5 ss tacokrydder (se egen oppskrift nedenfor)
– 4 dl ris
– Rapsolje

FREMGANGSMÅTE:

Varm opp 6dl vann og tilsett 1 buljongterning.
Surr en løk og 1 fedd hvitløk i olje i en kasserolle.
Tilsett risen og buljongkraften og rør om. Sett på lav varme i ca 15 minutter.
Hakk opp 2 løk, 2 fedd hvitløk og chilli. Surres i rapsolje til løken blir blank i en kasserolle.
Ha i kjøttdeig sammen med tomatpurèen og stek på sterk varme til kjøttdeigen er brunet godt.
Tøm vannet ut av maisboksene. Og rist maisen på en tørr stekepanne til dem brunes litt.
Tøm vannet ut av kidneybønnene og skyll dem godt.
Varm opp 5 dl vann og tilsett 1 buljongterning
Tilsett hermetiske tomater, chillisausen og kidneybønnene i gryten og la det putre på lav varme i 5-10 minutter.
Når risen er ferdig tilsetter du den i resten av gryten og rører godt om. Jevn ut væsken med buljongkraften.
Tilsett så mais og paprikaen i gryten. La den putre i 5 min.
Nå kan du tilsette salt/pepper og chilli etter ønsket styrke.

Serveres med maistortilla og Xtra lett rømme.
Æ brukte glutenfrie maistortilla som æ bestilte her: www.mexmat.no

Æ laga en Xtra stor gryte. Dette for å porsjonsfryse gryten. Da har man veldig lettvint middag. Ha gryten i en lynlåspose og klapp den flat før du fryser den. Da varmer du den fort i microen når du vil ha enkel middag eller en HOT kveldskos.
Gryten skal rekke til ca 8 porsjoner.

Oppskrift på tacokrydder:

– 2 ts Spisskummen.
– 2 ts Chillipulver.
– 2 ts Tørka chilliflak.
– 3 ts Paprikapulver.
– 2 ts Hvitløk.
– 2 ts pepper.
– 2 ts salt.
– 1 ts koriander.
– 1 ts sukker.

Ha en HOT aften 😀 😀 😀

11091469_825621197517947_4092941555086013314_n

facebooktwittermail


nøttekake1

NØTTEKAKE m/daim, krem og karameliserte nøtter.

 

Idèn til denne oppskriften fant æ på www.detsoteliv.no.
Opprinnelig med mandelbunn og daimtopping. Æ erstatta halvparten av mandlene med hasselnøtter og fylte toppen med karameliserte nøtter sammen med daimsjokoladen. Justerte også sukkermengden i bunnen litt ned siden æ toppa kaka med søtsaker.  Resultatet ble ei enda bedre og syndig kake :)
Fantastisk god til kaffen… og enda bedre til et iskaldt glass melk 😀nøttekake1

INGREDIENSER:

4 egg
3 dl sukker
100 gr mandler
100 gr hasselnøtter
2 ss glutenfritt mel. (jeg brukte Schâr C-mix)
1 ts bakepulver
5 dl kremfløte
3 ts vaniljesukker
2 doble daim
100 gr hasselnøtter
4 ss sukker
2 ss vann
1/2 ts maldonsalt

FREMGANGSMÅTE:
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Hakk nøttene grovt. Vend forsiktig inn nøttene med mel og bakepulver.
Hell deigen i en kakeform på 26 cm i diameter med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt ovnen ved 175°C i cirka 60 minutter.
Løsne kaken fra kanten av formen med en skarp kniv og la kaken stå i kjøleskapet til dagen etter eller cirka 1 time i fryseren hvis søtsuget tar overhånd 😉
Ta den kalde kaken ut av formen og forsiktig over på et kakefat.
Pisk kremfløten til luftig krem og smak til med vaniljesukker. Fordel kremen over den kalde kaken.
Hakk hasselnøttene i grove biter. Hell sukker og vann i en stekepanne. La sukkeret karamelisere seg før du tilsetter hasselnøtter og maldonsalt. Ta stekepannen av platen
og hell røren på et bakepapir. La dette kjøle seg før du grovhakker nøttene i biter. Det e IKKE lov å smake 😉
Hakk Daimsjokoladen og dryss den sammen med hasselnøttene på toppen av kremen.
Kaken blir best om du lar den stå noen timer i kjøleskapet før du stuper inn i den 😀 nøttekake2 nøttekake3
Det er lov å la seg friste 😀

 

facebooktwittermail


Snapchat-802122513169411794211

GLUTENFRITT HAVREBRØD m/smaksgaranti :)

Ka med et nystekt deilig grovt og sundt havrebød med brunost?? :) :) :)1530507_10153732990620253_1269878780_n

I over 2 år prøvde og feila æ så mye med å lage mitt eget glutenfrie brød som skulle smak
e bedre enn de mer eller mindre forferdelige kjøpebrødene som har den typiske glutenfrie konsistensen. Smuldrer opp i munnen som cous cous. Faller fra hverandre. Slappe og dvaske.
Æ ville ha et grovt og godt brød med sprø skorpe og som e seige og gode. Et brød som holder sæ like godt i flere dager.
I jakten min ga æ faktisk opp ei stund. Som nordlænding e brødskjiva HELLIG for mæ. Og uten den så æ ikke for mæ en glutenfri hverdag. Så æ hadde faktisk en periode der æ ga opp og spiste deilig dansk grovt rugbrød. Men æ ble fort syk igjen. Og plagene var ikke levelig med i hverdagen. Så da var det bare å bite tenna sammen igjen.
Etter å ha søkt i det uendelige i nettverdenen. Funnet et utall oppskrifter.. prøvd mæ frem. Funnet noe bra i forskjellige oppskrifter og satt sammen til smak og konsistens som æ e blitt vældig fornøyd med ble resultatet havrebrødet mitt fylt med masse godt :)
Utgangspunktet var faktisk Toro sitt havrebrød. Men æ måtte tilsette mye og justere mengden for å få brødet slik æ vil ha det.
Gresskarkjerner, solsikkefrød, fiber, linfrø, honning og ikke minst fiberhusk.

Snapchat-802122513169411794211
Snapchat-2457777716817948724
 INGREDISENSER:

– 1 pose Toro havrebrødmix
– 50 gr havregryn
– 50 gr solsikkekjerner
– 50 gr gresskarkjerner
– 4 ts Finax kostfiber
– 10 gr linfrø
– 2 ss honning ( eller mørk sirup)
– 1 ts maldonsalt
– 2 ts fiberhusk
– 10 gr tørrgjær
– 1 egg
– 3 dl vann
– 3 dl melk
1779160_10153842667980253_1316566359_n
Temperer vann og melk te ca 40-45gr.
Rør ut fiberhusk i væsken og la stå i 10 minutter.
Bland alt det tørre. Hell dette opp i væsken sammen med sirup og egg. Kjør alt 10 minutter i kjøkkenmaskin med eltekroken.
Deigen ska vær litt våt og klissete.
Hell over i ei smørsmurt brødform som rommer 2 liter.
Lag nån snitt i brødet. Strø over sesamfrø,havregryn, solsikkefrø eller mel for et rustikk preg på brødet.
Dekk til og sett te heving i 45min. Deigen hever sæ godt over formen.
Sett inn i forvarmet ovn på 230gr. Skru ovn ned te 200gr etter 10min og steik videre i ca 45 – 50min.

 

Snapchat-20140924120447111Også må du ta med dæ TIPSET mitt:

11113188_827892637290803_8734801000897530261_n
Det her e beste måten å oppbevare brødet ditt på :)
Slik holder det sæ best de 2 første dagene. Og har du ikke spist det opp da. Så få tak i brødposer av papir… IKKE av plast.
Med en gang du putter brødet i plastpose så blir det slapt og dvaskt… og DET liker vi ikke 😀

GODT BRØD :) :)

facebooktwittermail


HJEMMELAGET BACON/CHEESEBURGER med chillipoteter, stekt sopp, salat og hjemmelaget ketchup.

 

Snapchat--324671151392791029011Ved å lage dine egne hamburgere vet du akkurat ka du får i dæ. Her har æ laget både burgere, ketchup og chipsen selv.

Det blir mye sunnere, mye tryggere, mye billigere… og MYE bedre :) :)

Hamburger:

– 400 gr kjøttdeig
– 1/2 rødløk
– 4 stk sylteagurk
– 1 stort egg eller 2 små  egg
– 1 ss dijonsennep
– 1/2 ts grovmalt pepper
– 1/2 ts salt
– 1 chilli eller 1/1 ts chillipastè
141650536411411
Røres sammen til en fast farse. Stekes på medium sterk varme i pannen med smør og et par hvitløksfedd i pannen.

Chillipoteter:

– 10 mandelpotet
– 6 hvitløksfedd
– 2 ss grovhakka rosmarin
– 1 sitron
– 1/2 ts cayennepepper
– 1/2 ts paprikapulver
– Salt & Pepper
– Olivenolje

Kok 10 mandelpotet møre i vann med skallet på. Ha hvitløksfeddene og rosmarin i kokevannet. Hell av vannet med og fordel potetene med hvitløksfeddene og rosmarin over en papirkledd stekeplate. Dryss over GODT med olivenolje, chilli, saften av sitronen og salt & pepper. Kutt resten av sitronen i biter og ha sammen med potetene.
Inn i ovnen på 225-250 grader i ca 20 minutter. Eller til du ser at potetene har fått en deilig sprø skorpe.

Sopp:

– 10 stk fersk champignon
– salt & pepper
– 2 ss balsamicosyrup

Skjær champignon i grove biter og stek i stekepanne med olje og smør. Krydre med salt & pepper. Når soppen begynner å få fin bruning tilsette æ balsamicosyrup. La dette putre slik at soppen suger til sæ væsken. Da får du en deiilg og saftig sopp med litt syre og sødme.

ChilliKetchup:

– 1 boks hermetiske tomater
– 1 sjalottløk
– 1 dl brunsukker
– 2 ss tomatpurè
– 1/2 dl eplesidereddik
– 1 knivsodd ingefærpulver
– 1/3 ts salt
– 1/3 ts pepper
– 1/3 ts cayennepepper
– 2 ss rapsolje

Finhakk sjalottløk og surr den blank i oljen. Tilsett resten av ingrediensene. Gi det et oppkok før du skrur ned på lav varme slik
at ketchupen såvidt småputrer. La den stå slik en liten time. Rør nå og da. Hell blandingen over en foodprocessor og kjør blandingen til den blir fin og jevn. Hell over i ei brukt og nyvasket ketchupflaske.
Ketchupen kan oppbevares i kjøleskapet minst 2 uker.

Burgerne mine ble servert mellom BRISK sine hamburgerbrød som jeg forvarmet i en grillpanne (eller i stekeovn).
Hadde på hjertesalat, tykke tomatskiver, rødløk, agurk, sylteagurk, god ost og sprøstekt bacon.
Også en skål med deilig hjemmelaget ketchup for å dippe de sprø deilige chillipotetene i.

DET e helgekosen sin det :)

2015-04-28 00.32.27

facebooktwittermail